Найперше необхідно зафіксувати факт пошкодження. Залежно від ситуації це може бути акт про залиття квартири, висновок за результатами технічного огляду побутового приладу тощо.

Відповідно до ст. 815 ЦК України, наймач зобов’язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані.

Відповідно до ст. 779 ЦК України, наймач зобов’язаний усунути погіршення речі, які сталися з його вини. У разі неможливості відновлення речі наймодавець має право вимагати відшкодування завданих йому збитків. Наймач не відповідає за погіршення речі, якщо це сталося внаслідок нормального її зношення або упущень наймодавця.

Статтею 22 ЦК України визначено, що збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. На вимогу особи, якій завдано шкоди, та відповідно до обставин справи майнова шкода може бути відшкодована і в інший спосіб — зокрема, шкода, завдана майну, може відшкодовуватися в натурі (передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо), якщо інше не встановлено законом.

Відтак, якщо майно пошкоджене з вини орендаря, але орендар відмовляється добровільно усунути завдану шкоду, орендодавець може звернутися до суду з позовом про стягнення завданих збитків (відшкодування шкоди). У такому разі необхідно буде підтвердити факт пошкодження майна, розмір збитків, а також вину орендаря.

Задля справедливого вирішення таких ситуацій для обох сторін разом із договором оренди необхідно також підписувати акт передачі майна в оренду, в якому має міститись опис самого приміщення із зазначенням дефектів, якщо такі є, а також перелік та опис майна, яке передається в оренду разом із житлом (меблі, побутова техніка тощо). Крім цього, в договорі оренди можна конкретизувати, що, зокрема, включає в себе обов’язок збереження майна (наприклад, перекривати воду, якщо залишаєш житло на тривалий час, ставити на сигналізацію тощо).

Крім цього, руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає, є підставою для розірвання договору оренди за рішенням суду на вимогу наймодавця (ст. 825 ЦК України). Розірвання чи припинення дії договору оренди не звільняє орендаря від обов’язку відшкодувати збитки, завдані пошкодженням майна.