Щоб здавати житло в оренду, необхідно мати житло (приміщення, яке є придатним для постійного проживання) у власності.

Відповідно до ст. 358 ЦК України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою, а тому у разі, якщо квартира знаходиться у власності декількох осіб, задля уникнення конфліктних ситуацій необхідно отримати згоду іншого співвласника на здачу майна в оренду.

Для укладення договору оренди знадобляться 1) документи, що підтверджують особу власника: паспорт і довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний кодБажано вказувати в договорі в т. ч. РНОКПП, адже при зверненні до суду у позовній заяві мають бути зазначені ПІБ, РНОКПП, адреса проживання та контактний номер відповідача.); 2) документи, що підтверджують право власності: договір купівлі-продажу, дарування, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про право власності (приватизація) тощо.

Фізична особа може законно здавати належне їй житло в оренду, для цього не потрібно бути фізичною особою-підприємцем.

Здавати майно в оренду можна і в статусі фізичної особи-підприємця. У такому разі ставка оподаткування та частота податкових відрахувань (щомісячно чи щоквартально) залежатиме від обраної системи оподаткування (загальна чи спрощена), а також групи спрощеної системи оподаткування (див. питання Які податки і скільки потрібно сплачувати з доходу від оренди житла?).