Часом в оголошеннях про оренду житла орендодавець зазначає «небажаних» орендарів — наприклад, вказує, що не здаватиме житло в оренду ВПО. Якщо публічне оголошення має такі дискримінаційні твердження і якщо орендодавець — ФОП, має місце порушення законодавства про рекламу.

Публічні оголошення про оренду житла є рекламою в розумінні Закону України «Про рекламу». Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону, у рекламі заборонено наводити твердження та/або зображення, які є дискримінаційними.

Рекламодавці, винні у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами, несуть за це відповідальність у розмірі п’ятикратної вартості виготовлення реклами. Якщо ж вартість реклами неможливо встановити (оголошення розміщене безоплатно), штраф накладається у розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У цьому випадку необхідно звернутись до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держпродспоживслужба). Держпродспоживслужба — центральний орган виконавчої влади, який, серед іншого, здійснює контроль за дотриманням законодавства про рекламу в частині захисту прав споживачів реклами.

Однак законодавство про рекламу не поширюється на оголошення фізичних осіб, не пов’язані з підприємницькою діяльністю. Відтак, якщо орендодавець здає житло в оренду не в рамках підприємницької діяльності (не зареєстрований як ФОП), а як фізична особа — такі оголошення не вважаються рекламою і не можуть бути предметом оскарження.

У цьому випадку доречно розглянути заходи, запропоновані в попередньому пункті.