Основні ризики під час здачі житла в оренду: псування майна орендарем, крадіжка майна, переоблаштування квартири без дозволу орендодавця, використання житла для надання комерційних послуг (салон краси тощо), відмова виселитися після закінчення дії договору (див. питання Договір про найм розірвано, але орендар не покидає житло, що робити?). Більшості ризиків можна уникнути шляхом попередньої перевірки орендаря й укладення грамотного договору оренди та акту про передачу майна в оренду. 

Підозрілими є ситуації, якщо потенційний орендар не надає документів, відправляє когось на перегляд квартири замість себе, вже після підписання договору під різними приводами уникає зустрічі з орендодавцем у квартирі тощо.

  • Обов’язково перевірте документи, що підтверджують особу орендаря: паспорт та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Придивіться до фотографії, порівняйте написання ПІБ та інші дані. 
  • Не підписуйте договір при першій зустрічі. Бажано мати час, щоб пошукати інформацію про орендаря перед підписанням договору. Дізнайтеся ПІБ орендаря чи попросіть його паспортні дані для підготовки проєкту договору та пошукайте про нього інформацію в Єдиному реєстрі боржників, відкритих джерелах чи скористайтеся сервісом OpenDatabot, який підтягує інформацію з різних публічних реєстрів. Також можна спитати, чим займається потенційний орендар, і за можливості перевірити надану ним інформацію. 
  • Не використовуйте в якості договору перший завантажений з інтернету шаблон. Уважно прочитайте проєкт договору та врегулюйте важливі для вас моменти, які стосуються обов’язку збереження майна, забезпечувального платежу, можливості суборенди, підстав розірвання договору, порядку оплати комунальних та інших платежів, можливості проживання домашніх тварин, здійснення ремонту тощо. 
  • Не передавайте ключі без підписання акту передачі майна в оренду. Відповідний акт має містити опис самого приміщення із зазначенням дефектів, якщо такі є, а також перелік та опис майна, яке передається в оренду разом із житлом (меблі, побутова техніка тощо). Описуючи побутову техніку, треба не лише її перелічити, а й зазначити марку, модель, серійний номер. Чеки та гарантійні талони (копії) варто зберігати в себе. Для вирішення потенційних спорів можна також зробити фото квартири у день підписання акту передачі майна в оренду.