Відповідно до ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», наймачі, орендарі та інші користувачі квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть брати участь в управлінні багатоквартирним будинком виключно за дорученням власників таких квартир і приміщень.

Частиною 8 статті 10 цього ж Закону передбачено, що голосування від імені співвласника представником здійснюється в порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства. 

У Законі Україні «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» також передбачена можливість участі у зборах представника власника квартири, при цьому визначено, що представник співвласника — фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника.

Таким договором є договір доручення, на підставі якого довіритель (власник квартири) видає довіреність на право участі та голосування у зборах мешканців, зборах ОСББ.

Таким чином, орендар може брати участь у зборах мешканців будинку, але тільки якщо власник спеціально уповноважить його на таку участь. Договір оренди сам по собі не надає орендарям права брати участь в управлінні багатоквартирним будинком.