Залежить від умов договору. Сторони можуть домовитися, що всі комунальні платежі сплачує орендодавець, а не орендар, або визначити, що орендар сплачує лише ті комунальні платежі, які визначаються по факту споживання (за лічильником). 

Відповідно до ч. 3 ст. 815 ЦК України, наймач зобов’язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

У Законі України «Про житлово-комунальні послуги» комунальні послуги визначені як послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами (ст. 5 Закону).

Послуга з управління багатоквартирним будинком, що включає в себе утримання будинку та прибудинкової території, є житловою, а не комунальною. Крім цього, в будинках часто можуть надаватись інші послуги, які не належать до комунальних — наприклад, обслуговування домофону, шлагбауму, послуги охорони тощо. Перед підписанням договору бажано наперед узгодити, хто оплачує ці послуги, а у пункті про оплату комунальних (житлово-комунальних) послуг відобразити повний перелік послуг, які оплачує орендар.

Якщо питання оплати комунальних послуг у договорі не врегульовані, орендар має обов’язок оплачувати лише ті послуги, які визначені як комунальні Законом «Про житлово-комунальні послуги».