Необхідно пам’ятати, що примусове виселення (шляхом звільнення приміщення від речей орендаря) може здійснюватися тільки працівниками державної виконавчої служби на підставі рішення суду про виселення.

Якщо орендар вважає, що передбачені цивільним законодавством чи договором оренди підстави для дострокового розірвання договору відсутні, на цьому варто наголосити орендодавцю.

Статтею 162 Кримінального кодексу УкраїниНайчастіше незаконне виселення як склад злочину за статтею 162 Кримінального кодексу України застосовують у контексті діяльності колекторських компаній. На період дії воєнного стану закритий доступ до Єдиного реєстру судових рішень, тому немає змоги проаналізувати, чи на практиці ця стаття колись застосовувалася до орендних відносин і яким чином. передбачена кримінальна відповідальність за незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян. Такі дії караються штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо незаконне виселення вчиняється із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування, такі дії караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Залежно від ситуації та характеру дій орендодавця може бути декілька стратегій поведінки:

  1. Домовитись. За потреби проконсультуйтеся з юристом щодо вашої конкретної ситуації та поясніть орендодавцю, що вимога щодо виселення є незаконною і порушує його/її зобов’язання за договором оренди. Орендодавець може відмовитися від своєї вимоги про виселення або сторони можуть вирішити питання на взаємовигідних умовах і внести зміни до договору шляхом укладання додаткової угоди (наприклад, дострокове виселення з виплатою компенсації орендарю; зміна строку дії договору з одночасним зменшенням розміру орендної плати тощо).
  2. Залишатись у квартирі і відстоювати свої права. За потреби проконсультуйтеся з юристом щодо вашої конкретної ситуації та поясніть орендодавцю, що вимога щодо виселення є незаконною, а ви маєте законні підстави проживати в орендованому житлі і не будете виселятися до закінчення строку дії договору оренди без рішення суду про виселення. У разі ескалації ситуації варто викликати поліцію та повідомити про здійснення щодо вас примусового виселення, відповідальність за яке передбачена статтею 162 Кримінального кодексу України.
  3. Виїхати з квартири і вимагати компенсації. Якщо вимога щодо виселення є незаконною й орендодавець порушив зобов’язання за договором оренди, орендар може в судовому порядку вимагати відшкодування моральної шкоди, завданої порушенням договірних зобов’язань. У такому разі, крім договору оренди, необхідно буде надати суду підтвердження, що орендар виїхав саме через вимогу орендодавця. Попросіть орендодавця надати письмову вимогу про виселення, подбайте про свідків, які зможуть підтвердити висунення незаконних вимог про виселення.