Cedos бере участь у проєкті з розробки програм комплексного відновлення для пʼяти громад Запорізької області — Широківської, Біленьківської, Михайлівської, Михайло-Лукашівської та Запорізької.

Проєкт реалізує громадська організація «Спільно HUB». Його мета — забезпечити громади всіма інструментами, які необхідні для написання якісних програм відновлення.

Експертки Cedos залучені до проєкту в ролі менторок. Вони консультують представни_ць громад щодо розробки програм відновлення та залучення жител_ьок, допомагають напрацьовувати проєкти і заходи для програм, проводять семінари та воркшопи.

У лютому цього року відбувся підготовчий семінар, під час якого представни_ці громад, ментор_ки проєкту та залучені експерт_ки мали нагоду познайомитися та обговорити суть і складові програми відновлення.

Тепер команда проєкту проводить зустрічі з робочими групами громад. Учасни_ці цих зустрічей можуть разом із експерт_ками обговорити виклики і проблеми, які постають перед ними у процесі розробки програм відновлення.

Наприкінці проєкту плануються публічні обговорення та презентація результатів роботи громад над програмами відновлення.

За словами експертки Cedos Анни Литовки, цей проєкт надихає різним масштабом — від великого прифронтового міста до невеликої сільської громади — та полярністю викликів цих громад.

Наприклад, у Запоріжжі є великий запит на меморіалізацію та вшанування пам’яті воїнів, створення місць поховань. Крім того, місто переживає другу хвилю ВПО: наразі 30% населення є внутрішньо переміщеними особами, що створює значні виклики щодо їхнього комфортного розміщення та інтеграції.

Працюючи з Запорізькою громадою, ми отримали багато пропозицій щодо впровадження та реформування житлових політик міста, покращення транспортного сполучення, забезпечення шкіл та садочків комфортними укриттями та, як наслідок, відновлення освітнього процесу в місті. Михайло-Лукашівська громада критично не постраждала від збройної агресії, однак знаходиться в безпосередній близькості до лінії розмежування. Тут є запит на збільшення населення та інтеграцію ВПО, створення укриттів в школах та садочках для відновлення навчання, поліпшення бізнес-клімату громади.

Анна Литовка, експертка Cedos, менторка проєкту

Що таке програма комплексного відновлення (ПКВ)?

Програма комплексного відновлення — це документ, що інвентаризує всі наявні ресурси в громаді, зокрема людський потенціал, обсяг пошкоджень та руйнувань на території, додаткові негативні фактори, зумовлені повномасштабною збройною агресією, інші чинники, які впливають на розвиток і загрожують відновленню громади. Програма поєднує дві сфери планувальної діяльності — стратегічну і просторову.

Мета ПКВ — спланувати заходи з відновлення території та зробити попередні фінансово-економічні розрахунки основних етапів цього процесу.

Вона включає такі тематичні напрямки:

  • негативний вплив війни;
  • соціальний захист;
  • житлово-комунальна сфера;
  • економіка;
  • екологія;
  • культура та рекреація;
  • безпека;
  • транспортна інфраструктура та мобільність тощо.

Проєкт «Розробка програм відновлення для п’яти громад Запорізької області» здійснюється громадською організацією «Спільно HUB» за участі аналітичного центру Cedos за підтримки ІСАР Єднання в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.