Порозуміння, єдність і розвиток суспільства потребують об’єднання людей, спілкування і взаємного слухання, взаємопідтримки і спільного планування майбутнього. Щоби це було реальністю, важливими є публічні простори — доступні приміщення чи простори, де різні люди можуть збиратися разом і взаємодіяти.

Cedos та Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF) оголошують другу хвилю конкурсу для громад на створення або оновлення просторів «центрів спільнототворення», а також розвиток програмної діяльності таких центрів.

Конкурс проходить в рамках проєкту Community reBuilding. Під час першої хвилі у 2023-2024 роках надійшло 311 заявок, серед яких обрали 10 переможців. Фіналісти отримали гранти по 1 млн грн. Протягом року з ними працювали 10 менторів та менторок, а проєкти команд змогли залучити більше 8 млн грн додаткового фінансування. Наразі 9 центрів спільнототворення вже розпочали роботу. Частиною першої хвилі Community reBuilding була публічна програма, яка складалася з 6 онлайн-семінарів, у яких взяли участь більше 1250 людей.

Проєкт Community reBuilding став переможцем у конкурсі New European Bauhaus Prizes 2024 серед проєктів з усіх країн Європейського Союзу, Західних Балкан та України. Він зайняв перше місце в номінації «Висхідні зірки» в категорії «Надання пріоритету місцям і людям, які цього найбільше потребують».  

Що таке «центри спільнототворення»?

Центри спільнототворення — це доступні фізичні простори для спілкування та взаємодії, підтримки місцевих ініціатив та залучення всіх мешканців та мешканок, у тому числі й з вразливих категорій населення. Такі простори сприяють посиленню солідарності через спільне навчання, волонтерство та планування майбутнього. Таким чином спільнототворення допомагає посилити соціальну згуртованість та уникнути соціальних конфліктів, що особливо важливо в умовах війни. 

Ключовою характеристикою центрів спільнототворення є їхня доступність: фізична і соціальна. Люди з різних соціальних груп, незалежно від свого фізичного стану чи соціального статусу, повинні мати можливість вільно відвідувати і користуватися цими просторами. Вони мають бути повністю доступними для людей з інвалідністю.

Програма діяльності центрів може включати освітні можливості (неформальна освіта, навчальні програми, професійні зустрічі, лекції та семінари), професійне навчання (наприклад, програми для ветеранок і ветеранів, внутрішньо переміщених осіб), програми психологічної підтримки, клуби та програми для дітей і молоді, людей літнього віку, а також простір для батьків з дітьми тощо.

Що отримають учасники та учасниці? 

На конкурсних засадах буде надано 10 грантів у розмірі 1 400 000 грн кожен на розвиток просторів і установ, які виконують чи будуть виконувати функції центрів спільнототворення, описані вище. Фінансування має бути розподілене між двома компонентами проєкту: 1) фізичним створенням або оновленням центрів спільнототворення і 2) програмним та змістовним (подієвим) наповненням центрів.

Проєкт передбачає проходження шляху від створення концепції, планування покрокового фізичного й програмного оновлення та складання бюджету, до втілення проєктів у життя.

Для цього громади також отримають:

  • підтримку менторів і менторок, які мають експертизу в питаннях просторового дизайну, інклюзії, а також культури, комунікацій і соціальної взаємодії;
  • допомогу в тому, щоб визначити потреби потенційних користувачок і користувачів просторів;
  • консультації для планування подій, які допоможуть залучити ширшу аудиторію просторів – як під час ремонту, так і після відкриття.

Команди працюватимуть над тим, щоби створити сталі простори, які сприятимуть підтримці та формуванню спільнот у своїх громадах. Обовʼязковою буде також розробка проєкту фізичного перетворення простору з урахуванням доступності для маломобільних груп населення. 

Які етапи роботи передбачає проєкт?

  1. Спочатку відібрані команди пройдуть гібридну навчальну програму. Вона розпочнеться орієнтовно наприкінці вересня і включатиме онлайн-семінари та участь у кількаденному офлайн-воркшопі у жовтні.
  2. Другим етапом стане доопрацювання поданих концепцій разом із менторами, щоб спланувати проєкти, які будуть втілені далі. Напрацьовані документи включатимуть просторову концепцію (те, як відбуватиметься фізичне оновлення приміщення), план подій та бюджет. Вони стануть додатками до угоди та слугуватимуть підставою для надання першого траншу гранту.
  3. Після підписання угоди, організації матимуть приблизно пів року на фізичне оновлення простору та розробку подієвого наповнення. У проєкті передбачене проміжне і фінальне звітування. 
  4. Наприкінці проєкту, орієнтовно у серпні 2025 року, кожна громада зможе представити свій досвід, успіхи і вивчені уроки на спільній підсумковій конференції.

Які умови конкурсу?

  • Заявки приймаються від організацій громадянського суспільства (офіційно зареєстрованих громадських або благодійних організацій). Наявність партнерства з органами місцевої влади буде суттєвою перевагою при оцінюванні заявок.
  • Проєкти мають бути втілені у територіальних громадах з населенням до 100 тисяч людей.
  • Обов’язковою умовою є співфінансування у розмірі щонайменше 20% від суми гранту. Співфінансування може бути не лише у грошовій формі, але й, наприклад, у вигляді матеріалів чи виконання робіт, однак, у будь-якому разі, його фінансовий еквівалент має бути обрахований і вказаний у заявці.
  • Проєкти і простори, пов’язані з комерційними, партійними та релігійними організаціями або цілями, не можуть бути підтримані в рамках цього конкурсу. Крім цього, не будуть підтримані проєкти, які передбачають розвиток просторів, що не будуть фізично і соціально доступними.
  • При відборі переможців будуть враховуватися такі критерії: мотивація й обґрунтованість заявки, розуміння конкретних потреб, попередній досвід, наявність команди і спроможність втілити проєкт. Крім цього, ми будемо прагнути до представленості різних громад та проєктів за типом і географічним розташуванням.

Взаємодія в межах проєкту передбачає активну комунікацію та співпрацю між командою громади та Cedos і UMAEF. Для ефективної взаємодії ми просимо визначити координатора або координаторку від організації, який або яка буде контактною особою для зв’язку. Загалом, ми очікуємо, що для адміністрування проєкту зі сторони громади потрібно буде не менше 60 робочих днів.

Як взяти участь? 

Щоби подати заявку на отримання гранту, будь ласка, заповніть гугл-форму: https://forms.gle/CYCMrK8qrcpK3s8NA

Питання заявки мають обмеження на кількість символів (знаків з пробілами) у відповідях.

Зі списком запитань, на які потрібно відповісти в гугл-формі, ви можете ознайомитися у документі: https://bit.ly/4bI1LK6

Коли?

  • Заявки приймають до 23:59 6 серпня 2024 року. 
  • Неповні заявки чи ті, що не відповідатимуть формальним критеріям відбору, будуть відфільтровані на етапі технічного відбору.
  • Для уточнення інформації ми запросимо громади, що увійдуть до короткого списку, на розмову у форматі відеодзвінка у вересні.
  • Результати відбору будуть оголошені у другій половині вересня 2024 року.
  • Очікуваний термін реалізації проєктів: до середини серпня 2025 року.

Як поставити запитання?

Запитання щодо процесу подання заявки, відбору учасників або проєкту загалом просимо надсилати на електронну пошту comrebuild@cedos.org.ua з темою листа «Запитання».

25 липня о 15:00 за київським часом відбудеться інформаційна сесія, де буде представлено умови конкурсу, а також ви зможете поставити питання. Подія відбудеться онлайн через платформу Zoom, запис буде доступний публічно на сайті Cedos. Реєструйтеся на інформаційну сесію за посиланням:
https://forms.gle/5AndhCjhTYms8eH58