Cedos продовжує працювати над посиленням спроможності громад, удосконаленням партисипативних практик та взаємодії жителів і жительок громад між собою та з органами влади.

Наш новий проєкт присвячений поширенню неформальних партисипативних практик у громадах. На відміну від більш розповсюджених формальних методів громадянського залучення, які зазвичай базуються на доволі чітких, часто регламентованих процедурах, ідея неформальних методів полягає у більш чутливій і менш забюрократизованій взаємодії, створенні та підтримці діалогу між органами влади та громадянським суспільством. Така взаємодія дозволяє краще врахувати думки та потреби різних категорій мешканців та мешканок. Завдяки цьому практики неформальної участі зрештою допомагають розв’язувати проблеми громади у більш справедливий спосіб та роблять можливим витворення нових спільних практик у громаді.

У серпні 2024 року Cedos розпочав роботу над проєктом «Лабораторія громадянської участі». Його мета — підтримати розвиток ефективних неформальних практик громадської участі у місцевому розвитку, поширити знання про такі практики та зробити можливим покращення взаємодії між представниками органів місцевого самоврядування, активістами і активістками, організаціями громадянського суспільства та мешканцями і мешканками громад.

У межах проєкту «Лабораторія громадянської участі» Cedos працюватиме з 10 відібраними на конкурсній основі громадами, яким експерти та експертки допоможуть створити концепції обраних публічних просторів та покращити взаємодію між органами влади та мешканцями і мешканками. Окремим продуктом стане опис методології таких процесів. Крім того, Cedos організує 4-денну Школу громадянської участі, конференцію питань з громадянської участі на місцевому рівні, а також опублікує 12 тематичних статей, 10 епізодів подкасту та 10 відео.

Цей проєкт став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Напишіть нам, якщо у вас є питання або ви зацікавлені у цьому проєкті.