З реформою децентралізації в Україні набули поширення формальні практики громадянської участі: публічні звітування, громадські слухання, петиції до органів влади. Водночас для активної залученості мешканців і мешканок важливим є існування також неформальних методів громадянської участі.

Методи неформальної партисипації можуть бути унікальними для кожної окремої громади: вони ґрунтуються не на проходженні певних обов’язкових процедур, а більш чутливій і менш забюрократизованій взаємодії, створенні можливостей для постійного діалогу між органами влади та громадянським суспільством. Неформальні практики залучення спрямовані на розв’язання окремих проблем шляхом пошуку спільних рішень, а також на формування нових спільних практик у громаді.

Для участі в проєкті «Лабораторія громадянської участі» Cedos шукає 10 громад, які бажають облаштувати, відновити чи покращити публічний простір (наприклад, парк, культурний центр, площу тощо) і прагнуть спланувати його таким чином, щоби врахувати потреби різних груп користувачів і користувачок, жителів та жительок громади.

Про проєкт

Мета проєкту «Лабораторія громадянської участі» – підтримати розвиток ефективних неформальних практик громадської участі у місцевому розвитку, поширити знання про такі практики та зробити можливим покращення взаємодії між представниками органів місцевого самоврядування, активістами і активістками, організаціями громадянського суспільства та мешканцями і мешканками громад.

Цей проєкт став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст проєкту не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Що отримає громада?

У межах проєкту 10 відібраних громад отримають таку допомогу для створення концепції розвитку обраного публічного простору:

  • На початку проєкту двоє представників чи представниць кожної з відібраних громад (які представляють громадянське суспільство та місцеві органи влади) візьмуть участь у 4-денному офлайн-воркшопі «Практична школа громадянської участі». Учасники та учасниці воркшопу дізнаються більше про неформальні партисипативні практики, здобудуть навички розв’язання конфліктів та налагодження взаємодії всередині громади.
  • У межах проєкту кожній з відібраних громад допомагатиме команда з двох експертів або експерток у сфері соціальних досліджень та просторового планування.
  • За підтримки експерток та експертів кожна громада проаналізує та визначить потреби різних груп наявних та потенційних користувачів та користувачок обраного простору, а також мешканців і мешканок громади в облаштуванні або покращенні публічного простору.
  • Використовуючи неформальні партисипативні практики, місцеві органи влади, громадянське суспільство та мешканці й мешканки громади зможуть випрацювати спільне бачення майбутнього публічного простору та знайти шляхи й інструменти для його облаштування чи відновлення. Результатом роботи у межах проєкту стане створення концепції розвитку публічного простору.
  • За результатами проєкту влітку 2025 року громади візьмуть участь у фінальній конференції у Києві, де зможуть презентувати концепції розвитку своїх публічних просторів.

Хто може взяти участь?

У проєкті можуть взяти участь представники та представниці територіальних громад, які є партнерськими громадами проєкту «ГОВЕРЛА» з усієї України. Список партнерських громад проєкту «ГОВЕРЛА» доступний за посиланням.

Запрошуємо подавати заявки громади, які:

  • планують облаштувати або оновити публічний простір та потребують допомоги зі створення концепції простору,
  • хочуть спробувати та налагодити нові практики та неформальні інструменти громадянської участі,
  • мають спільний намір місцевих органів влади та громадянського суспільства розвивати обраний публічний простір.

Заявки приймаються від:

  • органів місцевого самоврядування (або утворених замість них військових адміністрацій);
  • активістів і активісток, організацій громадянського суспільства та ініціативних груп.

Проєкт передбачає спільну участь і співпрацю представників місцевих органів влади та громадянського суспільства. Зважаючи на це, перед поданням заявки просимо вас мати попередні домовленості щодо такої співпраці та вказати в анкеті контактних осіб з обох сторін.

Проєкт передбачає проведення публічних заходів офлайн із широким запрошенням жителів і жительок громад. Зважаючи на це, громади, у яких проведення таких заходів не є можливим або актуальним через безпекові загрози, будуть мати менший пріоритет для участі у проєкті.

Як взяти участь?

Щоби подати заявку на участь вашої громади у проєкті, будь ласка, заповніть анкету: forms.gle/P1eqdvE1RvCznDNw9

Запитання щодо процесу подання заявки, відбору громад або проєкту загалом просимо надсилати на адресу part@cedos.org.ua, вказавши в темі листа тему вашого питання.

При відборі громад ми будемо враховувати такі критерії, як актуальність запиту, потенційний вплив на громаду та наявність партнерів, готових брати участь у проєкті. Крім цього, ми будемо прагнути до рівномірної представленості громад за типом, географічним розташуванням та розміром.

Коли?

Заявки на участь у проєкті приймаються до 23:59 21 жовтня 2024 року.

Неповні заявки будуть відфільтровані на етапі технічного відбору. Результати відбору будуть оголошені у листопаді 2024 року.

Основна робота з громадами відбуватиметься впродовж січня – червня 2025 року.