Cedos систематично працює над проєктами, що сприяють розвитку громадянського суспільства, партисипації і взаємодії громадян і громадянок між собою та з органами влади. Це допомагає посилити соціальну згуртованість та забезпечити представлення інтересів всіх груп населення у процесах розробки політик. Особливу увагу ми звертаємо на підтримку громадських організацій, що активно працюють над зміцненням демократії на місцевому рівні та залученням населення до прийняття рішень.

З початку повномасштабної війни багато місцевих та регіональних громадських організацій оперативно реагують на потреби населення своїх громад та надають гуманітарну допомогу. Через 2,5 роки повномасштабної війни перед місцевими організаціями постає необхідність шукати довгострокові рішення, долучатися до обговорення державних політик та питань відновлення. Водночас національним органам влади бракує ресурсів для залучення організацій громадянського суспільства, особливо на місцевому та регіональному рівнях, до процесу формування політик. 

Саме організації, що працюють на місцях у своїх громадах, найкраще розуміють потреби населення, зокрема вразливих соціальних груп. Аби забезпечити соціальну згуртованість та інклюзивне відновлення, Україні потрібні постійні зусилля громадянського суспільства для адвокації соціальних потреб та забезпечення уряду зворотним зв’язком з місцевого та регіонального рівнів.

Cedos за підтримки Королівства Нідерланди розпочинає роботу над новим проєктом «Лабораторія доказового відновлення і згуртованості». Проєкт має на меті посилити спроможність громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування в Україні оцінювати потреби вразливих соціальних груп і відстоювати їхні інтереси в національному процесі формування політик та відновлення.

Цей проєкт посилить спроможність громадських організацій проводити дослідження, аналіз політик та адвокацію. Ми допоможемо кільком громадам дослідити актуальні для них проблеми, проведемо низку освітніх семінарів, будемо презентувати і обговорювати результати досліджень й аналітику у нових випусках подкастів, продовжимо розповідати про шляхи вирішення проблем у громадах у статтях на урбаністичному медіа Mistosite. Окрім цього, проєкт матиме публічну програму та мережування між місцевими організаціями та національними органами влади.

Ми радіємо цьому проєкту і можливості допомогти громадським організаціям, які працюють на місцевому рівні. Ми переконані, що дослідження є основою для ефективних обґрунтованих політик, тож чим більше організацій будуть вміти це робити, тим ймовірніше, що рішення й політики будуть відповідати потребам людей. Окрім цього, як місцеві, так і національні органи влади стикаються з великою кількістю викликів, пов’язаних з війною, необхідністю впровадження реформ, браком ресурсів тощо. Через це органи влади на цих двох рівнях не завжди розуміють проблеми й потреби одне одного. Аби вони могли працювати у синергії, важливо мати діалог, де можна обговорити актуальні питання й разом знайти рішення. Надати майданчик для таких розмов — є однією з цілей нашого проєкту

Юлія Кабанець,
старша аналітикиня Cedos, проєктна менеджерка