Анонс події

«Право на місто є не ексклюзивним правом індивіда, а цілеспрямованим колективним правом», – пише у книзі «Бунтівні міста» географ Девід Гарві.

В українських містах сьогодні можна спостерігати багато негативних процесів — спекулятивні будівельні буми, скорочення місць дозвілля, погіршення якості довкілля. Водночас саме тут виникають численні рухи та ініціативи на захист історичної спадщини, за доступну мобільність, культуру і житло. Як вони можуть чинити опір та які альтернативи можуть пропонувати?

Цієї весни учасниці та учасники навчального дослідницького проєкту під менторством Cedos досліджували різні аспекти діяльності міських рухів у Києві, Маріуполі, Харкові та Львові. 3 серпня, об 11:00 запрошуємо вас на презентацію і обговорення результатів цього проєкту.

Під час події обговоримо:

  • Як виникали і розвивалися антизабудовні ініціативи в українських містах?
  • Що таке право на місто і як воно втілюється через міські рухи?
  • Як досліджувати міські рухи та ініціативи?

Учасниці дискусії:

  • Оксана Дутчак, старша викладачка кафедри соціології НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», дослідниця Центру соціальних і трудових досліджень, редакторка журналу «Спільне».
  • Анастасія Боженко, старша викладачка кафедри українознавства філософського факультету ХНУ імені В. Н.Каразіна.
  • Віта Шнайдер, дослідниця, стажерка Cedos, студентка Центрального Європейського Університету.

Модераторка: Анастасія Боброва, аналітикиня, керівниця проєктів Сedos.

Презентація досліджень:

  • Олександра Суховєєва, студентка програми «Урбаністичні студії» ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Під час проєкту досліджувала міські соціальні рухи на прикладі віртуальних районних спільнот і мобілізацій на території району ХТЗ у Харкові.
  • Ярина Заяць, юристка, випускниця магістерської програми УКУ, писала дипломну роботу про концепцію «Права на місто». В рамках навчального проєкту досліджувала механізми залучення мешкан_ок до процесу планування міського простору на прикладі проєкту «Вулиця для всіх» у Львові.

Подія пройде онлайн. Щоб приєднатися до зустрічі у Zoom і мати змогу ставити запитання спікер_кам, просимо зареєструватися. Подія також транслюватиметься на сторінці Cedos у Фейсбуці.