1 серпня Cedos та Київська школа економіки (KSE) провели захід «(Не) на часі? Можливості та виклики громадської участі на місцевому рівні під час війни та роль органів місцевого самоврядування», участь в якому взяли представни_ці 15 громад. До події долучилися експерт_ки Cedos Уляна Джурляк, Богдана Бесчастна, Володимир Куделя.

Захід пройшов в експериментальному форматі. Пʼять громад — Широківська, Фастівська, Макарівська, Чернігівська, Луцька — презентували кейси громадського залучення, розповіли про інструменти, які використовують, та наявні виклики. На основі цих кейсів учасни_ці виокремили чотири ключові проблеми:

  • Низький рівень обізнаності мешкан_ок
  • Безпекові питання
  • Політизація процесу залучення
  • Складнощі залучення різних соціальних груп

Приклади партисипації, про які розповідали представни_ці громад, дають змогу побачити, що використання лише одного інструменту неефективне. Для більш конструктивної співпраці з мешкан_ками ОМС впроваджують нові підходи до залучення та використовують декілька інструментів.

Наприклад, «кава з Головою» — креативний кейс одночасно і звітування, і прийому громадян_ок, де голова Широківської громади Запорізької області за кавою розповідає про свою діяльність та заслуховує пропозиції від жител_ьок.

Богдана Бесчастна, урбаністка Cedos

У форматі «світового кафе» учасни_ці обміркували причини і можливі рішення перелічених проблем, наявні інструменти партисипації та варіанти їхнього поєднання. Ще однією темою для обговорення стали зміни на місцевому та державному рівнях, які мотивуватимуть ОМС використовувати різні інструменти. Основні висновки й приклади рішень для партисипації опублікують в аналітичній записці.

Темою для обговорення в нашій групі була проблема політизації в процесі залучення мешкан_ок, зокрема під час взаємодії між військовими адміністраціями, ОМС та громадським сектором.

Один із ключових висновків — через зміну політичного керівництва та політичних команд робота над залученням є несталою. Рішенням може бути навчання та підсилення виконавчої гілки влади як носія інституційної пам’яті, а також спадковість попередніх програм та стратегій.

Уляна Джурляк, старша урбаністка Cedos

Захід відбувся за підтримки ICLD в межах дослідницького проєкту «Місцева демократія та стійкість в Україні: досвід реагування громад на кризи під час війни».

Фото: KSE.

Нагадаємо, що ви можете ознайомитися з посібником Cedos «Як залучати мешкан_ок до прийняття рішень у громадах: огляд прикладів». У посібнику описані теоретичні та практичні аспекти залучення мешканців і мешканок до прийняття рішень у громадах, а також розглянуті конкретні приклади та інструменти.