Повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році значно збільшило кількість викликів, які стоять перед територіальними громадами і органами місцевого самоврядування. Пошук відповідей і вирішення багатьох із них потребує залучення та активної участі жителів і жительок.

«Треба враховувати потреби різних людей, різних соціальних груп, залучати їх до прийняття рішень. Важливо, щоби громади були спроможними приймати партисипативні рішення щодо свого майбутнього. Від того, наскільки якісними будуть процеси прийняття рішень, залежить їхня здатність втілювати ці рішення, знаходити ресурси й партнерів, врешті — досягати успіху», — пояснює директор Cedos Іван Вербицький.

Нещодавно Cedos розпочав роботу над проєктом «Не залишити нікого осторонь: громадянська участь для планування відновлення громад». Його метою є посилення спроможності громад залучати жителів і жительок до процесів відновлення для подолання наслідків війни та викликів, які вона спричинила. 

Проєкт передбачає кілька складових, у тому числі:

  • дві дискусії і шість воркшопів за участі українських та міжнародних експерток і експертів;
  • створення посібника і онлайн-курсу на основі аналізу різного досвіду використання партисипативних практик;
  • допомога 10 громадам з партисипативного планування відновлення і розвитку та пошуку рішень для актуальних викликів.

Дякуємо Європейському Союзу і його державам-членам Німеччині, Швеції, Польщі, Данії, Естонії та Словенії за підтримку цього проєкту через Програму «U-LEAD з Європою»!

Напишіть нам, якщо маєте питання або маєте інтерес до цього проєкту. Ви можете також зробити власну пожертву, щоби підтримати роботу аналітичного центру Cedos.