Як вимірювати безпеку?

Cedos і Центр соціології права та кримінології раді презентувати наш новий проєкт – дослідження системи збору даних про безпеку в Україні.

На тлі посилення політичних дебатів щодо результатів реформи поліції та ефективності роботи Міністерства внутрішніх справ, ми вирішили дослідити відомчу систему збору даних про безпеку, проаналізувати її методологічні обмеження, а також підходи до гарантування безпеки в українських містах і громадах.

На жаль, розрізнення фактичної та відчуваної безпеки часто відсутнє у публічних дискусіях в Україні. Відомчі системи обліку даних показують лише рівні зареєстрованої злочинності. Це не відображає всієї складності і комплексності явища безпеки, тож використання лише цих показників спотворює наше уявлення про нього. За відсутності інших даних, інтервенції міських органів влади та поліції часто зводяться лише до посилення контролю і збільшення кількості патрулів. Це не завжди допомагає вирішити проблеми з безпекою і може навіть посилити їх.

Відсутність чи погана якість даних про певне питання суттєво ускладнює створення і впровадження ефективних державних політик, спрямованих на вирішення проблеми. Ми переконані, що створення безпечних міст і громад неможливе без якісних і надійних даних. Вони необхідні також для оцінювання ефективності роботи правоохоронних органів і політиків, які ними керують. Саме тому ми вирішили дослідити систему збору даних про безпеку в Україні й знайти шляхи її удосконалення.

Дякуємо за підтримку проєкту Міжнародному фонду “Відродження”.

#ПрямуємоРазом #MovingForwardTogether #EU4USociety