З 15 по 19 липня відбувся навчальний візит представниць українських громадських організацій до Берліна. Поїздка, організована Cedos та Інститутом європейської політики (Institut für Europäische Politik, IEP, Берлін), була присвячена обміну досвідом між українськими та німецькими ГО, а також співпраці органів влади та громадянського суспільства.

Про навчальний візит

Упродовж тижня учасниці поїздки вивчали специфіку роботи аналітичних центрів у Німеччині, мали можливість налагодити контакти з представницями і представниками місцевих громадських організацій, зустрічалися з українськими ініціативами у Берліні, відвідали Бундестаг. Серед іншого учасниці також дізналися, як громадський сектор може розбудовувати співпрацю з органами влади.

Наша команда працює з публічними фінансами, тому для мене було важливо переконатися, що тема прозорості видатків в Україні зараз актуальна як ніколи для наших міжнародних партнерів та іміджу України загалом.
Я все ще під враженням від поїздки, оскільки розширила своє розуміння українського дискурсу в Німеччині, а також дізналась багато про взаємодію німецького громадського сектору з представниками влади.

Ольга Вольхіна, дата-аналітикиня Центру досліджень фіскальної політики

Одним із фокусів поїздки була міжкультурна комунікація та адвокація інтересів України за кордоном. Зокрема, наукова співробітниця IEP Людмила Мельник провела воркшоп на тему «Комунікація України в міжкультурному контексті».

Дуже цікавий досвід — дослідити інше середовище, в якому функціонують громадські організації та, зокрема, проводять адвокаційні кампанії. Також я отримала відповіді на актуальний виклик фінансування діяльності громадської організації. Нові знання наразі трансформую в діяльність громадської організації, бо розумію, що об’єктивний аналіз ситуації допоможе у вирішенні проблем громади.

Оксана Козловська, засновниця громадської організації «Лідерка»

Навчальний візит сприяв обміну досвідом між представницями і представниками громадського сектору України та Німеччини, а також нетворкінгу між учасницями поїздки.

Найцінніше, що я отримала як результат навчального візиту, — ще глибше розуміння роботи громадського сектору в Німеччині, а також нові контакти та знайомства з представницями різноманітних німецьких та українських організацій та об’єднань, з якими ми ще точно співпрацюватимемо в різних напрямках! Я також вдячна за надзвичайно цінний практичний досвід проведення досліджень, яким я обов’язково поділюся з командою Відділу досліджень нашого фонду. Певна, що привезені знання та матеріали посилять діяльність фонду в напрямку проведення національних та регіональних досліджень.

Богдана Синякевич, директорка Департаменту фандрайзингу благодійного фонду «Рокада»

Хто взяли участь у поїздці?

Переможницями конкурсу на участь у навчальному візиті стали 10 представниць українських організацій громадс:

  • Богдана Синякевич, благодійний фонд «Рокада»;
  • Вікторія Довбня, благодійний фонд «Право на захист»;
  • Анастасія Гачкевич, молодіжний центр «Семиярусна гора»;
  • Ольга Вольхіна, Центр досліджень фіскальної політики;
  • Валентина Трюхан, благодійний фонд «Навколо»;
  • Оксана Козловська, громадська організація «Лідерка»;
  • Поліна Саютіна, громадська організація «Куб»;
  • Христина Горна, громадська організація «Європейський Діалог»;
  • Ярина Бущак, Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем»;
  • Олександра Чоловська, аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб».

Навчальний візит відбувся в межах проєкту «UA Transformation Lab», що є спільним проєктом IEP, Cedos, Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Центру «Нова Європа» і реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Метою проєкту є посилення українських аналітичних центрів та громадських організацій, поглиблення їхньої співпраці з місцевими органами влади і надання необхідних інструментів для ефективного сприяння процесам відновлення та євроінтеграції.