13-14 липня у Чернівцях відбувся шостий Український урбаністичний форум. Форум зібрав дослідниць, активісток, волонтерок, представниць органів влади, міжнародних інституцій та всіх, хто зацікавлені у справедливому та сталому розвитку українських міст.

Головна тема цьогорічного форуму — «Суспільство і простір». Ми говорили про звʼязок соціального та просторового розвитку українських міст. Наскрізними темами Форуму стали оновлення житлової політики та розвиток соціального житла в Україні, планування інклюзивного та сталого міського майбутнього, мобільність та розвиток громадського транспорту, перспективи розвитку освіти у сфері міських студій і планування.

Серед подій першого дня Форуму:

  • Панель «Суспільство і простір: сьогодення і майбутнє українських міст» окреслила ключові питання Форуму. Говорили про те, як різні досвіди людей під час війни впливають на наше суспільство, чому, впроваджуючи про безбарʼєрність для ветеранів з інвалідністю, насправді ми дбаємо про всіх та як гостро постало питання доступу до житла та потреби в соціальному житлі.
  • Друга розмова була присвячена містоплануванню в умовах війни. Основні виклики, з якими стикаються міські планувальни_ці, — це насамперед питання невизначеності на стратегічному рівні, поточна безпекова ситуація під час планувальних заходів, а також слабкі звʼязки в органах місцевого самоврядування. Тому на перший план виходить сталість та гнучкість документів — концепцій та програм.
  • Про те, чому важливо переосмислювати колоніальне минуле та як активізувалася зміна символічного ландшафту з війною, яку Росія розвʼязала проти України у 2014 році, — говорили на панелі «Деколонізація та міський простір: переосмислення «національного спадку» та репрезентація пам’яті».

Дивіться запис трансляції першого дня Форуму:

У другий день Форуму:

  • Вранці відбулися прогулянка ретро-тролейбусом з відвідинами тролейбусного депо, екскурсія реконструйованими просторами Чернівців, а також кінопоказ.
  • Повномасштабна війна загострює існуючі досвіди вразливості та створює нові виклики. Під час дискусії «Гендерно чутливе відновлення: політики та практики» спікерки говорили, зокрема, про важливість врахування інтересів менш привілейованих груп населення у процесі відновлення і відбудови.
  • Створюючи або реконструюючи публічні простори, насамперед важливо враховувати інтереси та бачення користувач_ок цих просторів. Як людина поводиться у просторі? Чи їй комфортно? Знайти відповіді на ці питання допомагають польові дослідження та залучення мешкан_ок та експерт_ок до публічних обговорень та консультацій. Такі висновки дискусії «Площі, вулиці та зелені зони: публічні простори та як їх створювати».
  • Сьогоднішній стан урбаністичної освіти визначає, в яких містах ми будемо жити завтра. Говорили про те, які програми урбаністичної освіти існують в Україні та чому сьогодні бракує фахівців, які можуть планувати розвиток міст.

Дивіться запис трансляції другого дня Форуму:

З 12 по 14 вересня в рамках Українського урбаністичного форуму відбувся воркшоп «Переосмислення привокзальної площі у Чернівцях». Під час воркшопу під менторством досвідчених архітекторок, містопланувальниць та дослідниць його учасни_ці могли напрацювати бачення майбутнього проєкту оновлення площі. Основним завданням став пошук людиноцентричних, партисипативних та сталих рішень.

Ще один воркшоп, який могли відвідати учасни_ці Форуму — «Суспільство і простір: Як досліджувати міста». Цей воркшоп став майданчиком, де можна було дізнатися про різні методи дослідження міста та їхній вплив на практику, обмінятися досвідом та розглянути реальні кейси роботи в умовах воєнного часу.

Цьогорічний форум відбувся за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. Головний локальний партнер — Чернівецька міська рада. Головний інформаційний партнер — урбаністична платформа Mistosite. Серед цьогорічних партнерів форуму також: ООН-Хабітат, Посольство Королівства Нідерландів в Україні та Ukraine — the Netherlands Urban Network (UNUN).

Програма цьогорічного форуму: https://bit.ly/3TB5aUS

Дивитися фото з Українського урбаністичного форуму 2024: bit.ly/4e9XTDx

Фото: Карина Новак, SaVa.