Аналітичний центр Cedos засуджує рішення Держкіно «реорганізувати» Національний центр Олександра Довженка, що є його фактичною ліквідацією.

Довженко-Центр — це унікальна для України інституція, яка за роки своєї роботи здобула велику довіру і справедливо вважається зразком ефективного і сучасного державного закладу. Центр успішно виконує свою місію, зберігаючи і популяризуючи спадщину українського кіно. Завдання держави — підтримувати й сприяти розвитку таких інституцій, як Довженко-Центр.

На превеликий жаль, за останні два з половиною роки Уряд, Міністерство культури і Держкіно натомість здійснили низку спроб послабити інституцію, що увінчалися рішенням про її фактичну ліквідацію. Прикметно, що воно було прийняте головою Державного агентства з питань кіно Мариною Кудерчук, легітимність призначення якої є суперечливою, а діяльність супроводжувалася низкою скандалів. Відтак, довіра до Держкіно та його репутація фактично зруйновані. Прийняття такого рішення під час воєнного стану, великої трагедії і національної консолідації є вкрай невчасним, недоречним і негідним.

Рішення про «реорганізацію» Довженко-Центру не є легітимним. Його ухваленню не передував належний прозорий і партисипативний процес громадських і експертних обговорень. Натомість, воно викликало різкий осуд культурної спільноти і громадянського суспільства. Це рішення не розв’язує жодну проблему, а натомість лише створює низку проблем, що робить його яскравим прикладом поганого врядування.

Особливе занепокоєння викликають ризики втрати української культурної спадщини і привласнення прав на використання кіноархіву; а також відчуження майна і приміщень Довженко-Центру. Зокрема, у відкритому доступі вже є візуалізація розширення нового житлового комплексу з комерційним торговельно-розважальним центром на місці головної будівлі Національного центру Олександра Довженка. Це свідчить про можливу наявність недоброчесних цілей, що стали причиною рішення про «реорганізацію».

Cedos висловлює солідарність з командою Довженко-Центру, а також нашу вдячність за їхню роботу впродовж багатьох років.

Приєднуємося до запрошення підписати петицію з вимогою скасувати «реорганізацію» Довженко-Центру.

Ми закликаємо відновити справедливість стосовно Національного центру Олександра Довженка; а також розв’язати проблему некомпетентності і неефективності державної політики у сфері культури, яка спричинила таку ситуацію. Для цього пропонуємо Державному агентству з питань кіно, Кабінету Міністрів, Президенту й Верховній Раді здійснити такі кроки: 

  1. Скасувати рішення Державного агентства з питань кіно про реорганізацію Національного центру Олександра Довженка.
  2. Призначити переможницю конкурсу на посаду генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук на посаду.
  3. Передати Національний центр Олександра Довженка зі сфери управління Державного агентства з питань кіно у сферу управління Міністерства культури та інформаційної політики.
  4. Передати Державне агентство з питань кіно до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.
  5. Звільнити голову Державного агентства з питань кіно Марину Кудерчук і (як тільки це буде можливо) провести прозорий та легітимний конкурс на цю посаду.
  6. Звільнити міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, а також першого заступника міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва.
  7. Забезпечити виконання Конституції стосовно відсутності у Президента й Офісу Президента повноважень у сфері культури і, зокрема, кіно.