29-30 серпня відбулася виїзна експертна зустріч «Житлова політика та захист постраждалого від війни населення», організована Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України в межах проєкту Ради Європи «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні». Експерт_ки Cedos Іван Вербицький і Ольга Сацук модерували і фасилітували групову роботу в межах зустрічі.

Мета зустрічі — напрацювати зміни до житлового законодавства, зокрема проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо управління житловим фондом».

До виїзного засідання Робочої групи долучились народні депутати України; представники та представниці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; представники та представниці територіальних громад, асоціацій співвласників багатоквартирних будинків, управителів житла; національні й міжнародні експерти та експертки у галузі житлової політики та захисту постраждалого від війни населення.

Учасники та учасниці працювали в підгрупах за шістьма напрямами:

  • Суб’єктність управління та форми управління багатоквартирними будинками;
  • Цифровізація процесів управління житлом;
  • Професійність управління житлом;
  • Забезпечення комунальними послугами, взаємовідносини з їхніми виконавцями;
  • Прибудинкові території, визначення розмірів та встановлення власності;
  • Проблематика новобудов.

Cedos підготував звіт із напрацьованими під час зустрічі матеріалами, зокрема ключовими висновками і пропозиціями робочих груп, та передав його Офісу Ради Європи в Україні й Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України для подальшого опрацювання проєкту Закону.