Аналітичний центр Cedos активно працює над питаннями місцевого розвитку, у тому числі  над дослідженням проблем, пов’язаних із впливом зміни клімату на міста. Зокрема, у 2020 році ми провели дослідження “Кліматична (не)справедливість: вплив зміни клімату на вразливі соціальні групи в містах України” у якому підготували рекомендації для адміністрацій міст та громадських організацій щодо того, як покращити ситуацію. У тому числі, як будувати міське управління та політику на принципах сталості, пом’якшувати вплив громади на клімат, адаптувати простори та життя людей до проявів кліматичних змін та головне — подолати соціальну нерівність і відновити кліматичну справедливість як у місті, так і в Україні.

Cedos, як одна з організацій-партнерів консорціуму SUN4Ukraine, заохочує українські муніципалітети взяти участь у конкурсному відборі. Проєкт SUN4Ukraine (Стала мережа кліматично нейтральних міст України) підтримує українські міста в узгодженні їхніх планів відновлення з амбітними цілями кліматичної нейтральності. Як частина місії ЄС “Кліматично нейтральні та розумні міста”, SUN4Ukraine пропонує муніципалітетам унікальну можливість стати лідерами у сфері сталого міського розвитку. Це, у свою чергу, сприятиме виконанню Україною більш широких зобов’язань щодо боротьби зі зміною клімату.

У проєкті SUN4Ukraine передбачено два варіанти участі:

  • Флагманські муніципалітети: запрошуємо українські муніципалітети подати заявку, щоб стати одним з 10 флагманських міст для початкового етапу проєкту. Вони отримають індивідуальну експертну підтримку у складанні планів кліматичної нейтральності та сприяння в укладанні партнерств з Містами Місії ЄС задля обміну цінними знаннями та досвідом. Флагманські муніципалітети працюватимуть над досягненням кліматичної нейтральності до 2050 року і стануть прикладом для наслідування для інших.
  • Розбудова потенціалу та обмін знаннями: інші муніципалітети можуть приєднатися до SUN4Ukraine пізніше та отримати доступ до ресурсів з розбудови спроможності, обміну досвідом з українськими та європейськими муніципалітетами, а також підтримку для досягнення своїх кліматичних цілей.

У рамках конкурсу запрошуємо всі зацікавлені українські муніципалітети заповнити анкету. Це дозволить муніципалітетам не лише поділитися своїми конкретними потребами та викликами у сфері протидії зміні клімату, але й заявити про бажаний шлях участі в проєкті. Зібрані відповіді допоможуть нам краще зрозуміти особливі обставини, адаптувати нашу програму розбудови спроможності та експертної підтримки для ефективної допомоги муніципалітетам на шляху до кліматичної нейтральності.

Чому варто приєднатися до SUN4Ukraine?

Приєднавшись до SUN4Ukraine, українські муніципалітети:

  • отримають доступ до експертних рекомендацій,
  • зможуть використати можливості для розбудови потенціалу та стратегічних партнерств з Місією ЄС з кліматично нейтральних та розумних міст;
  • підвищать свою спроможність до лідерства у плануванні кліматично-нейтрального відновлення;
  • сприятимуть значущим міським перетворенням та надихатимуть інші муніципалітети до наслідування.

Незалежно від того, чи прагне ваш муніципалітет стати флагманом, чи приєднається до шляху до кліматичної нейтральності пізніше, ваша участь має вирішальне значення у формуванні сталого майбутнього для України. Приєднайтеся до SUN4Ukraine, виконавши наступні кроки:

Результати відбору флагманських муніципалітетів будуть оголошені до кінця листопада 2024 року.

Про проєкт SUN4Ukraine

Започаткований у травні 2024 року в рамках програми “Горизонт Європа”, Sustainable Urban Net Zero Network for Ukraine (SUN4Ukraine) – це чотирирічний проєкт, спрямований на підтримку українських міст у їхньому прагненні до кліматичної нейтральності. У зв’язку з серйозними руйнуваннями, спричиненими воєнною агресією Росії, цей проєкт зосереджується на системному та ефективному відновленні узгодженому з кліматичними цілями, та на залученні громадськості і зацікавлених сторін до досягнення кліматичних цілей України.