Анонс події

Повномасштабна війна Росії проти України спричинила найбільшу житлову кризу в історії незалежної України. Станом на 2024 рік, статус внутрішньо переміщених осіб мають 4,6 мільйона людей. Відтак, потреба швидких та комплексних змін у житловій політиці України є нагальною. Міністерство розвитку громад та територій України працює над низкою проєктів законів, що покликані врегулювати реалізацію громадянами права на житло, а також наблизити українське законодавство та стандарти у сфері житла до права та стандартів Європейського Союзу. Серед них, зокрема, проєкт Закону про основні засади житлової політики та проєкт Закону про соціальне житло, розробка та прийняття яких є частиною Плану Ukraine Facility.

Міста і громади відчувають потребу у створенні довгострокового житла для ВПО. Ефективне функціонування системи соціального житла має стати таким рішенням.
Аналітичний центр Сedos за підтримки Житлової ініціативи для Східної Європи (IWO) організовує одноденний воркшоп для обговорення актуальних питань щодо створення та функціонування соціального житла між представницями і представниками органів влади національного і місцевого рівнів, а також громадянського суспільства.

Завдання воркшопу передбачають:

  • мережування між лідерками та лідерами у сфері соціального житла, створення простору для діалогу та обміну досвідом;
  • обговорення ключових викликів під час зміни законодавства в житловій сфері, зокрема змін, що стосуються соціального житла;
  • фіксування найкращих практик та формулювання рекомендацій для учасників та учасниць житлової сфери.

До участі ми запрошуємо експерток та експертів, представниць і представників національних та місцевих органів влади, а також організацій громадянського суспільства, що діють у сферах житла і житлової політики, місцевого розвитку, соціального захисту та допомоги ВПО.

Учасниці та учасники в форматі світового кафе обговорять ключові питання житлової реформи та створення соціального житла, зокрема:

  • потреби і можливості оновлення житлового законодавства;
  • проблеми та виклики у процесі створення соціального житла;
  • потенціал залучення фінансування і реалізації пілотних проєктів соціального житла;
  • можливі моделі управління соціальним житлом, роботи муніципальних житлових компаній і забезпечення економічної сталості соціального житла.

Коли: 8 листопада

Де: в Києві, точне місце проведення ми повідомимо відібраним учасницям і учасникам

Зареєструватися на подію ви можете за цим посиланням до 24 жовтня 2024 року.

Відібраним учасницям та учасникам з інших міст і громад можуть бути компенсовані витрати на проїзд до та з Києва для участі у воркшопі. Організатори не мають можливості покрити витрати на проживання у Києві.

Ілюстрація: Анна Потаніна