Cedos започатковує ініціативу «Re.Housing for Ukraine». Її метою є моніторинг, аналіз і дослідження, а також розвиток дискусійної платформи для пошуку сталих рішень для відбудови житла і оновлення житлової політики в Україні.

«Що важливо в нашому проєкті відбудови України? Завдання не тільки в тому, щоб фізично відновити будинки, квартири, мости й дороги, підприємства та соціальну інфраструктуру, які були зруйновані російськими військами. Зараз – історичний момент. Момент, коли ми можемо раз і назавжди вирішити багато застарілих проблем усього середовища нашого життя», – сказав Президент Володимир Зеленський у зверненні 16 квітня.

Ми віримо, що міста – це люди, а не лише стіни. Стосунки між людьми і соціальні структури є не менш важливими за будівлі та архітектурні форми. Наша ціль – пошук нових суспільних домовленостей для якісної трансформації не лише архітектурної й просторової складової, але й соціальних аспектів житла та житлової політики в Україні.

Ініціатива має кілька компонентів:

  1. моніторинг ситуації, подій і рішень у сфері житла та житлового забезпечення під час війни;
  2. аналіз ключових викликів наявної житлової політики в Україні;
  3. проведення соціальних досліджень житлового питання;
  4. презентація найкращих українських і світових напрацювань у темах житла і житлової політики в рамках публічної програми;
  5. пошук і розробка сталих рішень для відбудови житла, житлового забезпечення і оновлення житлової політики в Україні.

В межах ініціативи Cedos прагне об’єднати та скоординувати зусилля, а також запрошує до співпраці. Усіх зацікавлених у взаємодії, партнерстві і долученні до ініціативи просимо зголоситися через форму: https://cutt.ly/BGnWeok 

Після початку повномасштабної війни Росії проти України першочергові зусилля Cedos були спрямовані на роботу з найбільш актуальними питаннями. Водночас, великий інтерес до питань відбудови, у тому числі, у міжнародних середовищах, спонукає нас присвятити частину ресурсів роботі над цією темою.

Cedos є одним з ключових аналітичних центрів щодо питань соціального розвитку в Україні, що діє понад 10 років. З 2013 року організація працює над питаннями міських трансформацій в Україні, з 2019 року одним з основних фокусів нашої роботи є тема житла і житлової політики. Наприкінці березня 2022 року Cedos опублікував першу аналітичну записку з оглядом впливу повномасштабної війни в Україні на сферу житла. З усіма напрацюваннями організації у цій темі можна ознайомитися на її сайті.

Підтримати ініціативу «Re.Housing for Ukraine» можна за посиланням. Дякуємо усім людям, які роблять пожертви на діяльність Cedos, Празькому громадянському центру, Міжнародному фонду Відродження та Представництву Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.