Право на житло є одним із ключових соціальних та економічних прав людини. Житло відіграє вирішальну роль у розвитку людини. Повномасштабна війна спричинила найбільшу житлову кризу в історії незалежної України. Це великий виклик як для центрального уряду, так і для місцевих органів влади, відповідальних за надання соціальних послуг, включаючи, житло. Громади по всій країні, а також організації громадянського суспільства з перших днів вторгнення намагаються допомогти людям, які цього потребують, зокрема, найбільш вразливим особам, які втратили домівки.

Величезна хвиля переміщення людей, житло яких було зруйноване чи пошкоджене, спричинила багато проблем для української житлової системи. До 2022 року у ній переважало приватне житло (понад 90% житлового фонду), що належало одиноким домогосподарствам. І соціальне, і орендне житло були маргіналізовані. Однак ці два типи житла є ключовими інструментами для розміщення мільйонів внутрішньо переміщених осіб під час війни. Це спричинило багато викликів для муніципалітетів та організацій громадянського суспільства, які намагалися задовольнити потреби в житлі.

Аналітичний центр Cedos за підтримки Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні організовує Лабораторію житлового лідерства — триденний семінар для лідерів і лідерок житлової сфери, що представляють муніципалітети та громадянське суспільство.

Запрошуємо лідерів і лідерок житлової сфери заповнити заяку та отримати можливість долучитись до Лабораторії житлового лідерства! Подія відбудеться з 7 по 9 грудня в місті Славське, Львівська область.

Для кого ця подія?

  • для представниць та представників муніципалітетів та органів місцевих адміністрацій;
  • лідерок та лідерів громадянського суспільства у сфері житла;
  • експерток та експертів у сфері житла;
  • представниць та представників органів державної влади.

Як взяти участь?

  • Заповнюйте заявку до 25 листопада: bit.ly/3SUw5LX

Які завдання події?

  • створити простір для діалогу між лідерками та лідерами у сфері житла;
  • обмінятись досвідом, вивченими уроками і успішними рішеннями зі створення житла з точки зору фінансування, розвитку спроможностей, юридичних форм і рішень, управління, довгострокового розвитку тощо;
  • зафіксувати висновки з наявного досвіду, рекомендації для інших муніципалітетів і організацій, зацікавлених у розвитку житлових проєктів, а також рекомендації щодо змін законодавства в житловій сфері.

У кожного учасника і учасниці буде можливість презентувати свої напрацювання, запропонувати теми до обговорення, отримати і надати підтримку одні одним у роботі над спільною проблемою з житловою кризою в Україні.