Статус кандидата на членство в Європейському Союзі відкриває для України додаткові можливості участі у програмах фінансування ЄС у різних сферах та на різних рівнях. Українські територіальні громади все активніше подаються на нові програми та втілюють проєкти завдяки європейському фінансуванню. Утім, наразі громади не вповні використовують такі можливості: не всі вони мають достатньо спроможностей, щоб обґрунтувати та написати грантові заявки на конкурентному рівні.

Щоб допомогти громадам отримати фінансування ЄС на свої проєкти, Cedos оголошує конкурс для громад, яким потрібні консультації для розробки проєктних ідей та створення конкурентних грантових заявок.

Про проєкт

Мета проєкту «Посилення спроможності громад брати участь у програмах ЄС» – допомогти громадам України підвищити спроможності у написанні конкурентних грантових заявок, які можуть бути підтримані донорами, та отримувати фінансування ЄС на свої проєкти розвитку.

У межах проєкту вже відбулись 3 онлайн-воркшопи: про програми фінансування ЄС, про особливості подачі проєктних заявок, а також про досвід участі у програмах українських громад та європейських муніципалітетів. Крім цього, запланована публікація інформаційних матеріалів про участь у європейських програмах фінансування.

Цей проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Що отримає громада?

У межах проєкту відібрані громади отримають консультації і допомогу експертів та експерток відповідно до своїх індивідуальних запитів. Ці запити можуть стосуватися таких кроків як розробка проєктних ідей, створення методологій проєктів, планування та обґрунтування активностей, написання проєктних заявок, складання бюджетів проєктів, вибору програм фінансування.

Можливою є допомога із пошуком партнерських організацій для спільного подання заявок. У разі взаємного інтересу, Cedos також може стати таким партнером.

Якщо це буде потрібним у рамках напрацювання ідей і підготовки проєктних заявок, можливими є також консультації від експерток чи експертів Cedos щодо сфер, у яких організація має експертизу: освітня, соціальна, житлова політика, місцевий розвиток і урбаністика, партисипація і дослідження, спільнототворення і культура.

Хто може взяти участь?

У проєкті можуть взяти участь територіальні громади з усієї України. Заявки приймаються від органів влади територіальних громад: органів місцевого самоврядування або утворених замість них військових адміністрацій.

Запрошуємо подавати заявки громади, які:

  • прагнуть долучитись до програм фінансування ЄС;
  • мають ідею проєкту і хочуть отримати допомогу щодо його обґрунтування, створення методології, планування активностей та бюджету;
  • мають проєктну заявку, яку хотіли б покращити, щоби вона змогла залучити фінансування ЄС.

При відборі громад ми будемо враховувати такі критерії, як мотивація до участі в проєкті, актуальність запиту про допомогу, спроможність отримати допомогу та наявність відповідальної особи, залученої до підготовки проєктних заявок. Крім цього, ми будемо прагнути до представленості різних громад за типом, географічним розташуванням та розміром. Наявність попереднього успішного досвіду, у тому числі співпраці з Cedos, буде перевагою при відборі.

Як взяти участь?

Щоби подати заявку на участь вашої громади у проєкті, будь ласка, заповніть анкету: https://forms.gle/Pqti7mJ6U8QyCVi17

Запитання щодо процесу подання заявки, відбору громад або проєкту загалом просимо надсилати на адресу part@cedos.org.ua, вказавши в темі листа тему вашого питання.

Коли?

Заявки на участь у проєкті приймаються до 23:59 7 серпня 2024 року.

Неповні заявки будуть відфільтровані на етапі технічного відбору. Для уточнення інформації ми запросимо громади, що увійдуть до короткого списку, на розмову у форматі короткого відеодзвінка. Результати відбору будуть оголошені у серпні 2024 року.

Основна робота з громадами в рамках проєкту буде відбуватися впродовж серпня 2024 року – жовтня 2024 року.