Статус кандидата в ЄС відкриває для України нові можливості участі у програмах фінансування ЄС у різних сферах. Ці можливості наразі не використовуються повною мірою на рівні територіальних громад, хоча саме цей рівень має надзвичайно важливу роль для відновлення країни, забезпечення згуртованості та залучення коштів з фондів ЄС.

Нещодавно Cedos розпочав роботу над новим проєктом «Посилення спроможності громад брати участь у програмах ЄС». Його мета — допомогти громадам України писати конкурентні грантові заявки, які можуть бути підтримані, та отримувати фінансування ЄС на свої проєкти розвитку.

Проєкт втілюється за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Що передбачає проєкт?

Проєкт передбачає два компоненти: 

  • інформаційно-навчальний для підвищення поінформованості про наявні можливості фінансування та їхні особливості: 3 онлайн-воркшопи про програми фінансування ЄС, особливості подачі проєктних заявок та обмін досвідом між громадами; інформаційна довідка про програми фінансування ЄС для громад та 2 статті з можливості, виклики і досвід громад у реалізації подібних проєктів.
  • допомогу 10 громадам, відібраним на конкурсній основі, у процесі розвитку їхніх проєктних ідей і написання проєктних заявок. Крім цього, громадам буде надана допомога з підготовкою обґрунтування їхніх проєктів, що може включати збір і аналіз інформації, проведення консультацій з населенням громад і стейкхолдерами.

Що отримають громади? 

У межах проєкту з відібраними громадами працюватиме команда експертів і експерток, які вже мають успішний досвід участі у грантових конкурсах, щодо розробки проєктних ідей, створення методології проєктів і планування активностей, написання проєктних заявок і складання бюджетів.