Як це виглядатиме?

Це буде онлайн-сторінка і документ на нашому сайті, де ми відповімо на найпоширеніші питання, які стосуються сектору оренди житла.

Як спілкуватися з орендодав_ицею чи рієлтор_кою? Що має і що може бути в договорі? Чи потрібен нотаріус для підписання договору? Чи є договір дійсним, якщо орендодав_иця не сплачує податків зі свого прибутку? Які підстави для виселення? Чи може орендодав_иця приходити у житло без відома орендаря?

Ми дамо детальні фахові відповіді на ці та інші питання і підготуємо рекомендації, як краще бути у різних ситуаціях. Це допоможе всім, хто орендує житло, знати свої права і захищати їх, коли це потрібно.

Чому це важливо?

Щонайменше 8% жителів і жительок українських міст орендують житло. Затримка зарплати чи звільнення з роботи ставить багатьох із них перед ризиком опинитися на вулиці. Дискримінація і порушення приватності, незахищеність і виселення, погані умови і безглузді вимоги – це проблеми, з якими стикається більшість орендарів і орендарок. 

У секторі оренди житла в Україні домінують орендодавці-приватні особи. Часто вони відмовляються підписувати договір, ставлять необґрунтовані ціни і неочікувано підвищують їх або всупереч домовленостям змушують орендар_ок виїхати. 

Попри це, Конституція, кодекси й закони містять низку положень, які накладають і на орендодав_иць, і на орендар_ок перелік прав і обов’язків. Однак жодна зі сторін часто не знає про них і тому не може адекватно захистити свої права, не порушуючи при цьому права інших.

Що в нас вже є?

З 2019 року ми працюємо над аналітикою і адвокацією в темі житла і житлової політики: 1) провели найбільше комплексне дослідження цієї сфери, 2) створили перший безкоштовний онлайн-курс, 3) зробили десятки подій і публікацій

Cedos має також досвід проведення багатьох інших досліджень, організації форумів, дискусій і навчань, запису подкастів. Кілька років тому ми створили порадник для абітурієнт_ок, як вибрати університет, яким скористалося понад 100 тисяч вступни_ць.

Що нам потрібно?

У нас вже є необхідна експертиза і план робіт. Тепер потрібно зібрати гроші на оплату роботи експерт_ок і фахів_чинь, які втілять цей план: проаналізують законодавство, підготують тексти і поширюватимуть інформацію.

Якщо ми зберемо 50 000 гривень, то підготуємо порадник і опублікуємо його на нашому сайті, а також викладемо у вільний доступ PDF-версію.

Якщо ми зберемо 120 000 гривень, то зробимо зручну онлайн-платформу для порадника, зверстаємо версію для друку, надрукуємо перший тираж порадника і наліпки. Усім, хто зробить внесок від 200 грн, ми надішлемо набір наліпок, а для внесків від 500 грн – друкований примірник порадника.

Кошти підуть на:

  • роботу експерт_ок: аналіз законодавства і підготовку відповідей на питання щодо оренди житла,
  • комунікаційну кампанію і донесення інформації про права та обов’язки до широкого кола орендар_ок і орендодав_иць,
  • супровідні послуги, необхідні для створення порадника: менеджмент процесів, дизайн, створення ілюстрацій, літературне редагування, верстка.

Давайте разом зробимо так, щоби всі, хто орендує або здає житло, знали про свої права та обов’язки, захищали і дотримувалися їх!

Підтримайте нас!