Одним з завдань місцевої влади є розвиток інфраструктури міста. Саме з міського бюджету зазвичай фінансуються більшість проектів розвитку: будівництво і реконструкцію вулиць і доріг, ліній метрополітену і електротранспорту, пішохідних зон, парків і скверів, кладовищ, закладів культури, охорони здоров’я, освіти та житлово-комунального господарства, житлових будинків та інших об’єктів, які перебувають в комунальній власності, інженерних мереж і комунікацій; придбання і ремонт комунальної техніки, трамваїв, тролейбусів, автобусів і вагонів метро; інші проекти розвитку.

Перелік таких проектів розвитку, які фінансуються з міського бюджету, щороку визначається Програмою економічного і соціального розвитку міста (Програмою ЕСР). У 2014 році загальна вартість робіт, які повинні бути виконані за цією програмою, становить 1 млрд 712 млн грн. 68% цих коштів (або 1 млрд 158 млн грн) повинні надійти з міського бюджету, інші 32% – з інших джерел, зокрема, залучених міською владою кредитів, а також за рахунок власних доходів міських комунальних підприємств.

Загалом, видатки на виконання Програми ЕСР сталовлять 6% від всіх видатків Бюджету Києва. Більшість (98%) цих коштів виділяються через Бюджет розвитку, невелика частина – через Фонд охорони навколишнього природного середовища.

На карту внизу нанесено об’єкти, які фінансуються за Програмою економічного і соціального розвитку Києва на 2014 рік. Червоним позначено ті з них, на яких цього року заплановано проведення певних робіт. Синім виділені об’єкти, роботи на яких були виконані у попередні роки, а у 2014 році гроші передбачені лише на покриття боргів. Зеленим позначені об’єкти, щодо яких цього року виконуватимуться лише проектні роботи. Для кожного об’єкта зазначено закладену на нього суму, джерело отримання цих коштів, а також підрозділ КМДА, який є головним розпорядником виділених грошей і відповідальний за проведення робіт. Ті статті Програми ЕСР Києва, які не мають територіальної прив’язки, подані нижче в таблиці (відкривається у збільшеному вигляді в новому вікні).