У липні спільно з Western NIS Enterprise Fund ми оголосили конкурс грантів для громад на створення або оновлення фізичних просторів центрів спільнототворення, а також розвиток програмної діяльності таких центрів. В межах конкурсу 10 громад зможуть отримати 1 000 000 гривень на розвиток центрів спільнототворення.

Ми отримали 311 заявок від громад з різних куточків України, з яких експертне журі обрало 10 громад-переможниць.

  • Близнюківська селищна громада, Харківська область. Проєкт реалізує ГО «Базиз України». У колишньому приміщенні аптеки команда проєкту планує створити відновлювально-ресурсний хаб «Аптека», де мешканці і мешканки громади зможуть отримати психологічну підтримку, відвідати творчі гуртки, проводити зустрічі.
  • Великописарівська селищна громада, Сумська область. Проєкт реалізує ГО «Райз+». У рамках проєкту планується переформатування трьох зон в приміщенні клубу с. Ямне: створення роллердрому, конгрес зони для проведення обговорень, тренінгів та роботи гуртків, а також облаштування кінозалу.
  • Городоцька міська громада, Львівська область. Проєкт реалізує ГО «Громадська Організація Агенція Розвитку Городоччини». Команда проєкту планує створити доступний простір «Без обмежень», у якому будуть проводити розмовний клуб, заняття з арт-терапії, навчання комп’ютерній грамотності, літературний клуб, надавати безкоштовні юридичні консультації.
  • Ковельська міська громада, Волинська область. Проєкт реалізує ГО «Велика Ідея». Для молоді громади буде створено центр спільнотворення «CollabZONE»: сучасний інклюзивний простір для спілкування, освітніх заходів та дозвілля, місце, де молодь зможе об’єднуватися, спілкуватись і реалізовувати свої творчі й підприємницькі ініціативи.
  • Краснокутська селищна громада, Харківська область. Проєкт реалізує ГО «Культурний ді@лог». На базі хати-мазанки команда проєкту хоче створити простір спільнототворення НLYNA-hub «preKRASNOkut». У глина-хабі функціонуватимуть освітньо-навчальний, культурно-просвітницький, виставковий та інші простори, де проходитиме виїзне навчання, майстер-класи, виставки, презентації та зустрічі громади.
  • Ніжинська міська громада, Чернігівська область. Проєкт реалізує ГО «МІСТО Н». Команда проєкту планує створення ветеранського простору «НЕЗЛАМНІ» для підтримки ветеранів та людей, що постраждали внаслідок воєнних дій.
  • Овруцька міська громада, Житомирська область. Проєкт реалізує ГО «Ініціативна молодь Овруччини». На базі бібліотеки команда проєкту хоче створити безбар’єрний безпечний простір для самореалізації активних громадян та громадянок різних вікових категорій та соціальних груп. Концепція проєкту передбачає, зокрема, проведення психологічних тренінгів, майстер-класів за участі місцевих майстрів, мовних курсів та вечорниць.
  • Снігурівська міська громада, Миколаївська область. Проєкт реалізує ГО «ВІВАТ». У Євгенівському будинку культури команда проєкту планує створити сучасний хаб, де проводитимуть заходи для літніх людей, людей з особливими потребами, родин із дітьми та інших зацікавлених мешканців та мешканок.
  • Чортківська міська громада, Тернопільська область. Проєкт реалізує ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку». У рамках проєкту встановлять модульний павільйон на місці аварійного гаражу та створять «Бібліотечний АртГараж». Він стане публічним простором для згуртування, підтримки та взаємодії різних груп містян, створення дружнього середовища для спілкування, проведення заходів та генерації ідей для розвитку міста.
  • ***Доброславська селищна громада, Одеська область. Проєкт реалізує ГО «ВАТРА-2015». У створеному, в межах проєкту, громадському просторі «ДоброХаб» планується проводити освітні та культурні заходи, а також надавати соціально-психологічну підтримку для різних категорій населення, зокрема для вразливих груп.

Центри спільнототворення — це доступні фізичні простори, де люди з різних соціальних груп мають можливість зустрічатися і збиратися разом для спільного проведення дозвілля, розвитку громади, співпраці і всебічної реалізації свого людського потенціалу.

Громади-переможці отримають також консультаційну підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Терміни реалізації проєктів: вересень 2023 року – січень 2024 року.

Дізнатись більше про конкурс можна за посиланням.

*** Спочатку десятою громадою, що перемогла у конкурсі, була Немішаєвська селищна громада. Однак, через технічні неузгодженості, вона була замінена на Доброславську селищну громаду.