28 лютого о 10.00 у Великому конференц-залі Національної академії наук України (вул.  Володимирська, 55) відбудеться презентація проекту Центру дослідження суспільства “Рейтинг прозорості національних ВНЗ”. У нових політичних умовах, коли чітко сформована громадська вимога щодо нового рівня боротьби з корупцією на всіх рівнях, вкрай важливо сформувати нові критерії функціонування бюджетних установ, які гарантуватимуть прозорість та публічність. Сфера вищої освіти, на яку йде близько 6% від загальнодержавних видатків, також повинна стати об'єктом прискіпливої уваги у контексті боротьби за прозорість та публічність.

Експерти Центру оцінили готовність 110 національних вищих навчальних закладів бути відкритими у своїй роботі. Кожен університет отримав п'ять запитів з вимогою відповідно до норм Закону України “Про доступ до публічної інформації” надати такі дані: (1) декларації про доходи ректорів та проректорів; (2) штатні розписи; (3) коштори та звіти про їх виконання; (4) перелік майна, який знаходиться на балансі ВНЗ; (5) перелік транспортних засобів, які знаходяться на балансі ВНЗ. Також було перевірено готовність виконувати норми Закону про надання інформації телефоном: кожен зі 110 університетів попросили телефоном повідомити дані про кількість студентів, які навчаються у виші. Окремо було проаналізовано, чи оприлюднюють університети на своїх офіційних сайтах інформацію про план державних закупівель.

Під час презентації експерти Центру дослідження суспільства назвуть виші, які набільш відкриті і закриті до запитів громадськості, та представлять отримані дані.

У презентації візьмуть участь:
Інна Совсун – директор Центру дослідження суспільства;
Єгор Стадний – експерт  Центру дослідження суспільства;
Ірина Світящук – експерт Центру дослідження суспільства.
Також до дискусії залучаться:
Лілія Гриневич – Голова Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України  (участь залежить від розкладу засідань Верхоної Ради України);
Андрій Шевченко – Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (участь залежить від розкладу засідань ВРУ);
Сергій Квіт – ректор Національного університету Києво-Могилянська академія;
Володимир Бугров – Проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
Георгій Касьянов – Інститут розвитку освіти;
Ігор Лікарчук — Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти;
Павло Полянський – Центр освітнього моніторингу;
Тарас Фініков – Міжнародний фонд досліджень освітньої політики.

До участі запрошуються викладачі та студенти вищих навчальних закладів.

Акредитація за номером 066-647-4853.

Проект здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.