Наймасовіший в історії незалежної України громадський протест кінця 2013 — початку 2014 року окрім того, що призвів до зміни влади, спричинив певний зсув в усталеному розумінні публічного простору міста, вклав в нього нові функціональні, політичні й емоціональні змісти. Потужний мобілізаційний потенціал Майдану навіть після революції продовжує впливати на соціум і створює сприятливе підґрунтя для появи нових громадських і політичних ініціатив у найрізноманітніших сферах, зокрема у сфері міського розвитку.

Тільки за останній місяць в Києві з’явилося не менше п’яти неформальних груп і об'єднань, які займаються проблематикою міського розвитку і прагнуть реформувати і осучаснити цю сферу, а проблема справедливого і прозорого облаштування публічних просторів у центрі Києва стала однією із найбільш нагальних.

У зв'язку з цим Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля запрошує учасників громадських урбаністичних ініціатив, архітекторів, дослідників/ниць міста, митців і мисткинь, кураторів і представників мистецьких організацій, діяльність яких пов'язана з темою трансформації міських публічних просторів, взяти участь у експертному круглому столі, який відбудеться 4 квітня о 17:00 у офісі Фонду, за адресою: вул.. Володимирська, 18/2, к. 3.

У столі візьмуть участь також і спіробітники Центру дослідження суспільства – Ігор Тищенко і Іван Вербицький

Ми вітаємо пожвавлення громадської активності довкола проблеми міського розвитку і готові сприяти створенню міждисциплінарного урбаністичного руху в Україні та підвищенню його професійної обізнаності й скоординованості. Цей круглий стіл є спробою консолідації креативної та професійної спільноти для розробки нових принципів міської політики та дієвого впливу на систему прийняття рішень у місті.

 

Питання, що будуть розглядатися на зустрічі

1. Чи є в Києві експертна спільнота урбаністів? Скільки міських громадських ініціатив існує наразі в Києві, як вони працюють, чи існує серед них якась координація?

2. Публічний простір міста. Наскільки наші уявлення про природу публічного простору співпадають та наскільки вони адекватні потребам пост-майданного міста? Як має виглядати соціально справедливий механізм облаштування публічних просторів?

3. "Право на місто». Кому воно належить? Хто може цим правом компетентно та відповідально скористатися і в якій формі це зробити, щоби бути почутим?

4. У якій формі мають розвиватися відносини між різними суб’єктами творення міського простору і як має виглядати механізм прийняття рішень в сфері міської політики і містобудування?

За результатами роботи «круглого столу» має бути розроблена відозва до органів і відомств міської влади, а також відповідних профільних міністерств з приводу бачення експертною та професійною спільнотою порядку відбудови публічних просторів Києва та облаштування місць пам’яті за загиблими під час акцій громадського протесту у 2013-2014рр. За згодою учасників може бути ініційоване проведення більш широкого публічного форуму для донесення ідей експертів до широкої громадськості.

 

Попередній список запрошених учасників:

Асамблея діячів культури Ініціатива конкурсу на спорудження меморіалу «Небесної сотні» Андрій Косецький

Ігор Скляревський

Максим Пуговський (візійний проект «Нова країна», співорганізатор обговорення «Нове місто»)

Олеся Островська-Люта

Катерина Ботанова

Володимир Кадигроб

Стас Дьомін

Владислав Тимінський

Віктор Зотов

Анна Бондарь

Андрій Вавриш

Світлана Шліпченко

Наталя Кондель-Пермінова

Владислава Осьмак

Ігор Тищенко, Центр досліджень суспільства

Іван Вербицький, Центр досліджень суспільства

Світлана Ільченко

Євгенія Сарапіна

Андрій Макаренко

Ірина Бондаренко/Ксенія Семенова

Вікторія Журавльова (БиТБ)

Руслан Кавацюк («Dream Kyiv» урбаністична ініціатива «Часопису»)

Рутковська Ольга УНДІ Укрпроектреставрація

Романова Катерина, заступниця директора Музею історії Києва