Сьогодні в Брюсселі українські аналітики Андрій Солодько (CEDOS) та Катерина Кульчицька (Європа без бар’єрів) презентували оптимальний підхід перетворення України на партнера ЄС в питаннях врегулювання інтенсивної міграції в європейські країни. 

Аналітики оцінили та презентували прогрес, поточні процеси та прогалини в українському управлінні міграцією. Катерина Кульчицька (Європа без бар’єрів) пояснила, що нещодавні реформи вже довели, що Україна є безпечним сусідом ЄС:  “Країна виконала всі 54 критерії ПДВЛ[1], ввела біометричні паспорти, посилила прикордонний контроль за нелегальною міграцією, ратифікувала угоду про реадмісію між Україною та ЄС, а також з нуля побудувала нову політику в сфері міграції всього за 2 роки”.

Демонструючи помітний прогрес в галузі управління міграцією, Україна має великі шанси стати новою приймаючою країною для біженців і мігрантів, які шукають кращого життя – вважають аналітики. Каталізатором цієї концепції має бути добре продумана політика інтеграції мігрантів в Україні.

Як зазначив Андрій Солодько (аналітик в сферах міграції та захисту прав людини, CEDOS):

Україна може задовольнити потреби багатьох мігрантів, які прямують до ЄС. Таким чином, система інтеграції, якій зможуть довіряти біженці та будь-які мігранти, в тому числі внутрішні, може перетворити Україну з країни транзиту на країну призначення. Гарантії дотримання прав людини, соціальні послуги, доступ до медичного обслуговування та освіти, можливості працевлаштування та соціальні зв’язки, разом створюють більш ефективні механізми затримки, ніж будь-який паркан чи прикордонний контроль. Україна в змозі виконати ці вимоги, але країна повинна належно організувати свої ресурси і дії”. 

Аналітики дійшли висновку, що допомога і контроль ЄС у розвитку добре продуманої політики інтеграції є мудрим довгостроковим рішенням. Цей крок допоможе Україні і принесе користь ЄС, створюючи надійного партнера з питань міграції «на задньому дворі» Європи.

Брюсссель CEDOS аналітика analysis EU Ukraine Brussels presentation solution рішення презентація інтеграція міграція біженці integration migration refugees            Брюсссель CEDOS аналітика analysis EU Ukraine Brussels presentation solution рішення презентація інтеграція міграція біженці integration migration refugees


[1] План дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України