Повені, пилові бурі, хвилі тепла, буревії, нові температурні рекорди: наслідки зміни клімату вже відчутні в Україні. Це глобальний виклик, який не лише впливає на природні процеси та загрожує біорізноманіттю планети, але й збільшує соціально-економічні нерівності. Ті, хто найменш відповідальні за зміну клімату, зазнають її найважчих наслідків.

Найбільше вигоди від промислових викидів і експлуатації природи отримують великі транснаціональні корпорації, натомість стихійні лиха і кліматичні зміни найсильніше б’ють по найбідніших і найменш захищених соціальних групах. Ми вважаємо, що кожна людина має право на гідне життя у безпечному довкіллі — ніхто не повинен лишатися «за бортом». Саме тому ми підтримуємо вимоги Маршу.

26 вересня о 12:00 приходьте на Михайлівську площу у Києві та приєднуйтеся до Кліматичного маршу, аби вимагати від уряду рішучих дій для запобігання зміні клімату і адаптації до її наслідків.🌍

Минулого року разом з Ekoltava та Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine ми провели дослідження «Кліматична (не)справедливість: вплив зміни клімату на вразливі соціальні групи в містах України».

Зміна клімату може посилювати наявні нерівності й створювати нові. І хоча проблему нерівностей вирішити важко, існують кроки, які міста України можуть зробити вже зараз, аби досягти кліматичної справедливості. Наприклад, сприяти розвитку громадського транспорту, збільшити кількість зелених насаджень, розширити мережу безкоштовних громадських вбиралень у містах. Більше рекомендацій можна знайти у дослідницькому звіті.

Закликаємо долучатися до боротьби за прогресивну кліматичну і соціальну політику в Україні. Вже скоро може бути пізно.

Організатори Маршу – Екодія.