3 квітня 2024 року відбулося перше засідання робочої групи з розробки Концепції інтегрованого розвитку Сумської міської територіальної громади. Під час засідання робоча група обговорила та затвердила Технічне завдання на розробку концепції Інтегрованого розвитку та комунікаційний план. У складі експертної групи до обговорень долучилися представниці Cedos.

Під час зустрічі робоча група познайомилась з групою експертів та експерток, а під час засідання спершу зупинилися на ключових етапах розробки Концепції просторового розвитку. Потім — детально обговорили принципи та підходи формування Концепції, зокрема цінність якісного залучення всіх зацікавлених сторін до розробки Документа.

Концепція інтегрованого розвитку Сумської громади — це документ стратегічного планування, який визначить довгострокові, міждисциплінарні, просторові та соціально-економічні пріоритети розвитку території. Робота над Концепцією інтегрованого розвитку Сумської громади буде тривати протягом 2024 року.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну знизило можливості громад планувати своє майбутнє. Органи місцевого самоврядування з метою виживання були змушені перемкнутися на розв’язання тактичних задач тут і зараз. Сумська міська територіальна громада на другому році великої війни прийняла рішення дослідити як змінились різні сфери її життя та почати, з урахуванням цих змін, міркувати про своє середньострокове майбутнє. Важливою відмінністю концепції від звичних нам «стратегій розвитку» є те, що більшість проаналізованої інформації ми покладемо на карту. Відповідно громада розумітиме як різні сфери життя будуть узгоджуватися між собою в просторі. Це дозволить робити висновки про те, де на території громади сконцентровано забагато активностей, а де їх очевидно бракує. Концепція покликана запропонувати більш рівномірний розвиток території громади в умовах війни та повоєнного відновлення

Вадим Денисенко – головний експерт команди розробників Концепції інтегрованого розвитку.

Концепція інтегрованого розвитку необхідна громаді для:

  • ідентифікації просторових пріоритетів розвитку території;
  • узгодження інтересів місцевого самоврядування, мешканців та мешканок, підприємців та інших важливих стейкхолдерів, що ведуть, або планують вести діяльність на території громади;
  • оцінки наявних руйнувань та створення плану реагування на майбутні загрози, пов’язані з агресією РФ проти України;
  • концепція буде використана як вихідні дані для розроблення містобудівної документації.

Експертна група – це міждисциплінарна команда з досвідом роботи у сфері стратегічного розвитку громад, що складається з фахівців та фахівчинь у галузях архітектури, містопланування, економіки, екології, соціології, інженерії, транспорту та мобільності, культури та спадщини, освіти, соціальної політики тощо.

Робоча група створена 27 березня 2024 року для формування принципів та визначення пріоритетів майбутнього розвитку та відновлення Сумської міської територіальної громади, а також формування Концепції інтегрованого розвитку громади. До робочої групи ввійшли представники та представниці органів місцевої влади, громадськості, бізнесів, у її складі представлені мешканці та мешканки всіх старостинських округів та міста Суми.

Концепцію інтегрованого розвитку територіальної громади, розробляють для реалізації принципів сталого розвитку громади, підвищення якості життя, доступності та рівності можливостей, сприяння розвитку суспільних відносин та ділової активності, оптимізації адміністративної діяльності. Концепція розробляється при взаємодії місцевого самоврядування в особі Сумської міської ради за участі широких кіл громадянського суспільства у прийнятті стратегічних рішень перспективного розвитку громади.

Андрій Кривцов, заступник голови робочої групи, начальник управління архітектури та містобудування, головний архітектор.

Концепцію інтегрованого розвитку Сумської МТГ розробляє аналітичний центр Cedos, бюро партисипативного планування «Cité» та архітектурне бюро «PSEL» у співпраці з Сумською міською радою за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», а також в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.