Закон про вищу освіту передбачає вичерпний перелік підстав для оголошення нового конкурсу. Відповідно до закону, Міністерство не має повноважень визнавати чи не визнавати результати виборів. Такі повноваження належать Організаційному комітету з проведення виборів, що діє в межах університету. Ця процедура є запорукою університетської автономії та покликана убезпечити заклади вищої освіти від політичних втручань. Після того, як Організаційний комітет визнав результати виборів і направив відповідні документи до Міністерства, воно зобов’язане підписати контракт з обраним керівником.

Ще місяць тому саме Міністерство стосовно конфлікту навколо Державного біотехнологічного університету заявляло, що воно «не наділене повноваженнями щодо встановлення факту фальсифікації виборів». Вибірковість у дотриманні закону через політичні або особисті інтереси є неприйнятною. Закликаємо Міністерство освіти і науки України припинити порушення закону.

Особливе занепокоєння викликає Заява Міністерства про те, що воно «поінформувало Службу безпеки України про можливі акції протесту, у тому числі і біля будівлі Міністерства освіти і науки України». Проведення мирних зібрань є невід’ємним громадянським правом, реалізація якого не є підставою для звернення до спецслужб. Така діяльність Міністерства освіти викликає сумніви у його спроможності реалізовувати державну політику у сфері громадянської освіти.

Висловлюємо нашу підтримку могилянській спільноті й студентству. Запрошуємо долучитися до акції протесту у п’ятницю, 4 лютого, о 9:00 біля будівлі уряду.