Про центр

 «DobroHub: Простір щасливих людей», так називається центр спільнототворення, що з’явився в березні 2024 року в селі Кремидівка Доброславської громади Одеської області. У Кремидівці проживає близько 2,7 тисячі людей, і відкриття простору, де люди різного віку та з різних соціальних груп зможуть збиратися разом для дозвілля, співпраці та розвитку, стало неабиякою подією.

Доброславська громада стала однією з 10 громад-переможниць конкурсу від Western NIS Enterprise Fund та Cedos. Кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Ключовою характеристикою центрів спільнототворення є їх доступність: фізична та соціальна. Адже важливо, щоб люди з різних соціальних груп, незалежно від свого фізичного стану чи соціального статусу, мали можливість вільно відвідувати та користуватися цими просторами. 

Відкриття

Офіційне відкриття та презентація центру спільнототворення «DobroHub: простір щасливих людей» відбулися 20 березня. Програма відкриття була насиченою. Після привітання гостей і презентації проєкту пройшла панельна дискусія «Громадський сектор під час війни: виклики та можливості», спікерами та спікерками якої були представники влади та громадського сектору.

У кав’ярні-книгарні відвідувачі та відвідувачки центру могли взяти участь у творчій зустрічі з поеткою Оксаною Ворожбит-Лукаш. На питання про сучасні можливості ІТ-технологій, навчання та розвиток в цій галузі відповів директор комп’ютерної школи «Hillel» Вадим Друмов.

А для зацікавлених у мистецтві художниця Тетяна Згурська провела урок з живопису. А ще на відкритті був великий святковий торт і тістечка.

Молодь, що завітала на відкриття простору, взяла участь у тренінгу на тему «Командотворення: згуртованість задля спільного розвитку», а потім у спільній залі всі охочі могли подивитися фільм: «Шлях поколінь».

Відкриваючи в Кремидівці центр спільнототворення, ми, чесно кажучи, трохи хвилювалися, чи будуть приходити сюди кремидівчани, чи будуть цікавими запропоновані нами активності, чи будуть задіяні всі локації, чи будуть відвідувачі турботливо ставитися до матеріальних цінностей, які ми їм довірили. Ми бачимо перші, дуже приємні результати. Центр живе! За перший тиждень тут пройшло багато цікавих заходів: психологічні тренінги, заняття йогою, заняття з живопису, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва, розвивальні ігри, кіноперегляди, затишні години спілкування в кав’ярні-книгарні. Ну а далі буде ще більше!

Людмила Прокопечко, Доброславська селищна голова

Серед гостей відкриття центру спільнототворення були також голова Одеської районної (військової) адміністрації Олександр Гринчак, депутат Одеської районної ради Аркадій Мкртичян, радники та радниці голови Р(В)А Олена Нетужилова, Костянтин Погорєлов, Олександр Байденко, заступники голови та депутати Доброславської селищної ради, мешканці й мешканки Кремидівки, друзі та партнери громади.

Команду Cedos на відкритті представляла Юлія Кабанець, аналітикиня та проєктна менеджерка.

З перших хвилин знайомства з громадою мене захопила їхня шалена енергія: усі привітні, гостинні, роблять одночасно купу справ — і все встигають! Дуже імпонує підхід громади, що центри спільнототворення мають бути розташовані не лише в адміністративному центрі, а й у всіх куточках громади. Керуючись таким принципом громада й відкрила центр у селі Кремидівка – аби мешканцям села не треба було їхати в Доброслав, щоб зібратися разом. На відкриття прийшли мешканці та мешканки села різного віку, аби ближче познайомитися з новим простором. Після урочистої частини, усі розійшлися по різних частинах простору: хтось брав участь у дискусіях з органами влади та громадськими організаціями, хтось відвідав поетичний вечір, діти мали змогу помалювати разом з художницею, а молодь познайомилась з комп’ютерною кімнатою. Впевнена, у громади вийде втілити усі їхні сміливі ідеї. Бажаю, щоб все вдавалося!

Юлія Кабанець, аналітикиня та проєктна менеджерка Cedos

Громадською організацією, що сприяла реалізації проєкту в Доброславській громаді, стала ГО «ВАТРА-2015».

Наша організація намагається брати участь у конкурсах та грантових проєктах, щоб покращити життя мешканців та мешканок громади. Дізнавшись про конкурс в рамках проєкту «Community reBuilding», ми вирішили взяти в ньому участь і створити простір щасливих людей DobroHub  в старостинському окрузі. Брак закладів і подій відчувався в селі Кремидівка надзвичайно гостро як підлітками, так і дорослими. Тож відкриття нового простору стало великою культурною подією. Гадаю, що нам вдалося задовольнити всі бажання кремидівчан та кремидівчанок по наповненню простору і обладнанням, і заходами  і  тепер вони матимуть можливість проводити своє дозвілля цікаво та змістовно. Щиро дякуємо всім причетним до реалізації проєкту особливо нашим партнерам команді Сеdos та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).

Руслан Сиротюк, голова ГО «ВАТРА-2015»

Віримо, що люди та простір взаємно впливають один на одного, тому формуючи дизайн рішення передбачили певне співвідношення стаціонарних та трансформованих рішень. Це потрібно для того, щоб спільнота адаптувала простір  під свої поведінкові сценарії та їхнє особисте бачення простору щасливих людей.  Формування свого роду мережі взаємодії у 5-ти кімнатах різної функції (великий трансформований простір для проведення зустрічей, лекторіїв, йоги; кав’ярня-бібліотека, комп’ютерна кімната, дитяча, майстерня) дає змогу забезпечити побажання мешканців та мешканок, і надати їм майданчик для комунікації за різними напрямами.

Соломія Коник, архітекторка, урбаністка, менторка громади у проєкті

Читайте також про відкриття центру спільнототворення у Краснокутській громаді на Харківщині.