На початку березня при Департаменті містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації було створено Секцію дизайну Архітектурно-містобудівної ради. До її складу увійшло чимало фахівців, які надаватимуть оцінку та рекомендації щодо змін у дизайні публічного простору Києва. Серед них: дизайнер Ігор Скляревський, культуролог та викладачка Києво-Могилянської Академії Світлана Шліпченко, мистецтвознавиці Євгенія Моляр та Наталія Кондель-Пермінова, архітектори Влодко Зотов і Станіслав Дьомін, ландшафтний архітектор Максим Коцюба, дослідниця архітектури Катерина Гончарова та інші. До складу секції також увійшов аналітик, координатор проектів CEDOS, Ігор Тищенко.

 

Важливо! Секція, як і вся містобудівна рада, є дорадчим органом, який працює на добровільних засадах і колегіально розглядає питання містобудування і архітектури. З 2011 року резолюції ради мають рекомендаційний характер, згідно з типовим положенням про такі ради та розпорядженням КМДА № 2455 від 23 грудня 2011 року про її утворення. У положенні лише сказано, що рішення враховуються при доопрацюванні проектів, без уточнення.

Відповідно до положення про секцію дизайну, вона має право:

  • розглядати і оцінювати архітектурно-дизайнерські, художні, монументально-декоративні проектні пропозиції, архітектурні рішення з благоустрою та озеленення територій;

  • надавати рекомендації та експертні висновки з питань дизайну та архітектури, благоустрою та озеленення замовникам і розробникам проектної документації та органам виконавчої влади;

  • публікувати матеріали розглянутих проектів з архітектури, благоустрою, дизайну, фітодизайну;

  • надавати рекомендації місцевим органам влади та замовникам щодо передпроектних робіт, конкурсів.

З повним текстом положення можна ознайомитися тут.

«Особливо важливою для мене та багатьох моїх колег є можливість доопрацювати розділи в чинних чи запропонувати проекти місцевих правил благоустрою. Дивлячись, яке пекло відбувається в Києві з дизайном публічних просторів, їх кітчевою комерціалізацією, я бачу одним з ключових завдань – узгодження діяльності та недопущення волюнтаризму з боку численних балансоутримувачів та інших стейкхолдерів у місті. Окремо стоїть питання критичного аналізу та узгодження планів, проектів і стратегій різних комунальних підприємств і департаментів КМДА, які працюють з публічним простором та об’єктами дизайну за громадські кошти. » – говорить Ігор Тищенко.

Кейси, які потребують розгляду на секції, шукати не потрібно. Зовсім навпаки, вони переповнюють місто і інформаційний простір. Це може бути і нове оформлення станції метро «Лівобережна», і різного роду скульптури у міському просторі, встановлені чи презентовані нещодавно, і арт-композиції відомих комунальних підприємств, і новації в озелененні, і проекти благоустрою площ, парків, скверів чи набережних, і монументальне мистецтво, яке процвітає в Києві. На першому засіданні ради розглядалася передпроектна пропозиція реконструкції сходів з Пейзажної алеї на вулицю Гончарну та благоустрою пішохідної алеї від сходів до Андрівського узвозу. Старі зношені сходи були розібрані в минулому році. Замовником є КП «Інженерний центр», проект готує ТОВ «Архітектурна реноваційна група». Члени ради обговорювали саме питання функціонального наповнення сходів як живого публічного простору (а не лише транзитного місця), доступності та зручності сходів для маломобільних груп і мінімізації впливу на історичне та природне середовище, надавали коментарі і зауваження саме з цих питань. Незабаром з’явиться експертний висновок засідання.

Колонка Ігоря Тищенко про роль та призначення секції.