У червні-жовтні 2021 року Cedos проводить дослідження умов праці у сфері культури та креативних індустрій за підтримки Українського культурного фонду.

У рамках польового етапу дослідження проводиться телефонне опитування, яке охоплює, у тому числі, фізичних осіб-підприємців, що здійснюють діяльність у цій сфері. Польовий етап опитування проводить компанія Info Sapiens. Опитування є масовим і передбачає проведення 800 інтерв’ю. Усі відповіді деперсоніфіковуються та аналізуються в анонімізовному вигляді.

Предметом опитування є умови праці у сфері культури і креативних індустрій. Одним із важливих компонентів умов праці є матеріальна винагорода за працю, тож анкета включає кілька питань, що стосуються оцінки доходу респондентів та респонденток. Як і всі інші відповіді, ці дані обробляються і аналізуються у деперсоніфікованому вигляді.

Відповідно до звичної практики проведення масових соціологічних опитувань в Україні, для зручності респондентів та респонденток, їм надається можливість відповідати українською або російською мовою. Інтерв’юер або інтерв’юерка спочатку звертається українською і запитує, якою мовою людині зручніше говорити — і надалі ставить питання цією мовою. На жаль, ми з’ясували, що у кількох випадках до респондентів чи респонденток відразу зверталися російською і не пропонували вибору. Просимо вибачення за це! У таких випадках інтерв’юери або інтерв’юерки порушували надані інструкції. Ми провели консультації з цього приводу із підрядником польового етапу — компанією Info Sapiens. Усі інтерв’юери та інтерв’юерки пройдуть додатковий інструктаж, під час якого буде наголошено на використанні української мови за замовчуванням.

Cedos підтримує розвиток української мови і використовує у власних комунікаціях виключно українську або англійську мови.

Опитування проводиться і в робочі, і у вихідні дні, оскільки різним людям зручніше приділити для нього час у різні дні. Кожен із цих варіантів може бути для когось незручним: у такому випадку інтерв’юер або інтерв’юерка мають передзвонювати у зручний час.

На початку кожної розмови інтерв’юер або інтерв’юерка мають називати організацію, яку вони представляють (в цьому випадку — Info Sapiens), і після цього зазначати, що дослідження проводиться на замовлення аналітичного центру Cedos за підтримки Українського культурного фонду. На жаль, ми з’ясували, що в деяких випадках ця інформація не була повідомлена повністю, що могло призвести до помилкової атрибуції проєкту і звинувачень на адресу Українського культурного фонду. У таких випадках інтерв’юери або інтерв’юерки порушували надані інструкції. Ми провели консультації з цього приводу із підрядником польового етапу — компанією Info Sapiens. Усі інтерв’юери та інтерв’юерки пройдуть додатковий інструктаж, під час якого буде наголошено на використанні правильного порядку представлення.

Ми дякуємо всім, хто долучилися до опитування і дали відповіді на запитання! Цінуємо ваш внесок і вже невдовзі будемо раді поділитися результатами дослідження.

Вивчення умов праці є невід’ємним елементом розвитку сфери культури і креативності в Україні. Планування і втілення якісних і обгрунтованих державних політик у цій сфері неможливе без наявності даних про те, якими є умови праці: чи отримують люди гідну заробітну плату, яким є навантаження, чи відповідає воно винагороді, які є можливості підвищення кваліфікації. Як показують міжнародні дослідження, у сфері культури та креативних індустрій є поширеними практики поєднання зайнятості на різних проєктах чи робочих місцях, зайнятість за посередництва платформ, «розмиття» робочого часу. Разом зі стереотипами про «творчу роботу» як таку, що приносить задоволення, а отже, може не передбачати інших винагород — ці явища створюють передумови для погіршення добробуту зайнятих у культурі і креативності. Дослідження цього питання дасть змогу з’ясувати, на якому етапі державні культурні, трудові, соціальні політики можуть втрутитися, щоби покращити становище працівниць і працівників; а також які зміни до законодавства і державних політик для цього потрібно прийняти.

«Вивчення стану секторів культурних та креативних індустрій, зокрема статусу та умов праці митців» було одним із пріоритетів лоту «Соціологічні дослідження» програми «Аналітика культури» у 2021 році. Дякуємо Українському культурному фонду за підтримку і допомогу у здійсненні цього проєкту! Дякуємо платницям і платникам податків за його фінансування!