Пандемія Covid-19 підкреслила та посилила наявні проблеми з житловою політикою в Україні. Заклики залишатись вдома, “податкові канікули” для платни_ць іпотеки та відтермінування оплати житлово-комунальних послуг — такими були кроки Уряду. Однак, ті, хто не мають житла у власності, не отримали підтримки. Така незахищеність існувала і до пандемії.

За даними дослідження Cedos, у разі втрати теперішнього житла лише 19% людей в Україні мають можливість придбати або орендувати інше помешкання. 12% можуть переїхати до родичів чи знайомих на постійне проживання, ще 20% — лише на кілька місяців. 43% не знають, що робитимуть. Надзвичайні ситуації та стихійні лиха, переселення від війни та окупації, шахрайство і гендерно зумовлене насильство можуть зумовити втрату попереднього помешкання й потребу в пошуці нового.

Відсутність належної регуляції ринку оренди, фонду соціального та тимчасового житла ставить людей, які стикнулися з такими проблемами, у вразливе становище. Особливо незахищеними можуть бути мігранти, ВПО, жінки, молоді люди, ЛГБТК+ і ті, хто не мають родинних зв’язків, на які могли б розраховувати.

За оцінками сервісних організацій, через пандемію і втрату роботи кількість бездомних людей в Україні зросла. Державних притулків недостатньо, а їхній формат не відповідає потребі.

Разом з партнерами ми починаємо проєкт, спрямований на пошук альтернативних житлових політик для зменшення економічних і соціальних наслідків криз.

Ми проаналізуємо наявні дані та кейси, нормативно-правові документи та досвід інших країн. До напрацювання рекомендацій залучимо експерт_ок, представни_ць органів влади, громадських організацій та ініціатив.

Результатом роботи стане огляд наявних проблем, а також пропозиції щодо альтернативних моделей житлової політики, які допоможуть державі ефективніше враховувати потреби різних соціальних груп та реагувати на кризові ситуації втрати житла і запобігати виникненню бездомності.

Дякуємо Black Sea Trust for Regional Cooperation і Європейському Союзу за підтримку цього проєкту! Нашими партнерами у його реалізації є Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем” і Центр соціології права та кримінології.

Напишіть нам, якщо маєте питання або маєте інтерес до реалізації проєкту. Ви можете також зробити власну пожертву, щоби підтримати цю та інші ініціативи аналітичного центру Cedos.