Чому аналітика культури важлива?

Приймати рішення на основі даних. В Україні запроваджена низка ініціатив: почесні звання, президентські стипендії, креативні акселератори тощо. Але бракує даних про потреби самих працівни_ць, на яких спрямовані ці урядові та неурядові програми. Дослідження умов праці у цій сфері допоможе краще зрозуміти, з якими проблемами і перешкодами стикаються люди на своєму кар’єрному шляху та що може підтримувати їх у подоланні таких перешкод.

Виявляти нерівності та згладжувати їх. Робота у сфері культури — така ж робота, як і інші. Для неї характерний високий рівень навантаження, нестабільність та прекарні умови. Як часто працівники культури і креативності поєднують кілька робіт або проєктів водночас? Наскільки звичною для них є робота в нічний час або без вихідних? Дослідження дасть змогу з’ясувати, на якому етапі державні культурні, трудові, соціальні політики можуть втрутитися, щоби покращити становище цих працівників. А також які зміни до законодавства і державних політик для цього потрібно прийняти.

Радіючи можливості реалізувати цей проєкт, відчуваємо глибокий сум і занепокоєння з приводу останніх подій навколо Українського культурного фонду. Висловлюємо нашу солідарність із колегами та колежанками, що могли зіштовхнутися із несправедливими чи протиправними рішеннями.

Криза інституцій лише посилила вразливе становище людей, які працюють у сфері культури. Наше завдання зараз — проаналізувати це питання. Сподіваємося, результати дослідження допоможуть краще зрозуміти наявні проблеми і можливі шляхи їхнього вирішення.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.