Кожна п’ята людина в Києві орендує житло. Дискримінація і порушення приватності, незахищеність і виселення, погані умови і безглузді вимоги – це проблеми, з якими стикається більшість орендарів і орендарок. Механізми захисту прав недієві: за законом, можна піти в суд, але є ризик, що за цей час усі речі просто викинуть з помешкання. Затримка зарплати чи звільнення з роботи ставить багатьох орендар_ок перед ризиком опинитися на вулиці.

Замість справедливої житлової політики держава підтримує будівельну індустрію. Якщо для власни_ць квартир існують субсидії, пільгова іпотека і житлові програми, то орендар_ки не мають жодної допомоги. 

Ми виходимо на марш, щоби реалізувати своє право на житло могли усі. Ось вимоги колони:

  • Створити фонд соціального орендного житла.
  • Створити інститут неприбуткової оренди житла.
  • Заборонити приватизацію житла, придбаного чи збудованого за бюджетні гроші.
  • Запровадити регулювання сектору оренди, що враховуватиме інтереси орендар_ок (мінімальний строк договору, умови пролонгації, регулювання індексації).
  • Забезпечити роботу дієвих механізмів виконання законодавства щодо недоторканості житла і неможливості протиправних виселень.
  • Розробити нову редакцію Концепції державної житлової політики для усунення наявного дисбалансу, коли уся державна підтримка спрямована виключно на стимулювання власності на житло. Нова концепція, натомість, має бути збалансованою і забезпечувати реалізацію права на житло через різні форми володіння: не лише власність, але й оренду житла. На основі цього має бути розроблена нова редакція Житлового кодексу.

Для координації участі у колоні запрошуємо долучитися до телеграм-чату.

Де почитати більше?