“Після Майдану в Україні відбувся сплеск міських ініціатив. Так з’явилися організації та люди, які змогли об’єднатися в урбаністичний рух”, – підкреслив організатор форуму, керівник проектів Аналітичного центру CEDOS Іван Вербицький. “Для нас важливо, що урбаністика – це не обговорення, які будівлі красиві, а які – ні. Йдеться про набагато більш серйозні питання. Наприклад, що таке нерівність різних соціальних груп, і як у сучасному місті можна подолати цю проблему. Саме тому на першому всеукраїнському форумі говоримо про справедливість”.

Під час дослідницьких доповідей, документального театру, стратегічних сесій та обміну досвідом учасниці та учасники поверталися до теми. Мова йшла і про безхатьків, і про літніх людей, про людей з фізичними вадами, про ЛГБТКІ та про простори, дружні до дітей. Говорили і про питання соціального житла, і про громадське здоров’я містян.

Локацією заходу стала колишня кінокопіювальна фабрика, яка нині перероджена молодими реформаторами і використовується під культурні заходи.

Організатори заходу практикували рівну доступність: учасниці з інвалідністю допомогли добратися до локації, вітали відвідувачів з дітьми та із собакою.

Український урбаністичний форум – третій з низки заходів з розвитку урбаністичного руху в Україні. Започаткування руху та створення його хартії відбулося у 2016 році. Тоді ж у Львові CEDOS провів конферецію з партисипативних практик. У 2017 році аналітичний центр зібрав активних гравців руху для стратегування та випрацювання спільного плану дій на рік.

Для подальшого інформування по темі справедливого міста організатори запрошують читати українську урбаністичну платформу Mistosite, що її вони поповнюють протягом року.  

Український урбаністичний форум відбувся завдяки підтримці Фундації Чарльза Стюарта Мотта, Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні та 350.org.

DSC_7903DSC_7672DSC_6688DSC_6323DSC_6228DSC_5710

DSC_5546
DSC_5289
DSC_5386