28-29 липня у Вінниці відбувся п’ятий Український урбаністичний форум. Форум зібрав дослідни_ць, активіст_ок, волонтер_ок, представни_ць органів влади, міжнародних інституцій та всіх, хто зацікавлені у справедливому та сталому розвитку українських міст. 

Головна тема цьогорічного форум — «Спільний дім». Питання безпечного і комфортного дому для всіх, зокрема житла, є одним із ключових для відновлення і розвитку українських міст, а проблема нестачі доступного і якісного житла лише загострилася за час повномасштабної війни.

У перший день форуму вдбулися дискусії та круглі столи за участі експерт_ок і дослідни_ць, представни_ць органів влади та міжнародних організацій. Серед подій першого дня, зокрема:

  • Урочисте відкриття за участі міського голови Вінниці, українських експерт_ок та міжнародних партнер_ок.
  • Національний круглий стіл про проблеми та перспективи житлової політики.
  • Серія коротких презентацій на теми Житло, Відновлення та Урбаністика.
  • Воркшоп «Досвід Нідерландів у створенні соціального житла».

У другий день форуму для учасниць і учасників провели спеціальні екскурсії, а також обговорення перспектив регіонального розвитку та спільного відновлення українських міст. Серед подій другого дня, зокрема:

  • Екскурсії Вінницею, на яких можна було дізнатись більше про малі річки та їх роль в житті міста, вінницький трамвай та багато іншого.
  • Круглий стіл про регіональну політику і відбудову за участі заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, експертів та представників громад.
  • Воркшоп про залучення мешканців і мешканок до розвитку громад і міст.

Важливою складовою форуму є обмін досвідом та мережування. Тому протягом двох днів всі учасники та учасниці мали багато можливостей та дружній простір для знайомства, взаємодії та неформального спілкування.

Матеріали

Ми зібрали для вас головні матеріали за результатами цьогорічного форуму:

Учасники форуму також підписали «Декларацію Українського урбаністичного форуму 2023», в якій визначено ключові принципи відновлення та розвитку українських громад. 

«Ідея для теми цьогорічного форуму «Спільний дім», виникла у нашої команди під час дослідження досвідів і переживань людей під час війни, над яким аналітичний центр Cedos працював протягом минулого року. Під час цього дослідження з нами ділились трагічними і важкими речами, але сьогодні я би хотіла розказати про деякі надихаючі результати. Учасники дослідження часто розказували, що переживають неабияке відчуття спільності і єднання, бажання більше допомагати іншим. І це відчуття солідарності і спільності це щось що мені хотілося би зберегти і примножити. Міста є нашим спільним домом, і я би хотіла, щоби в майбутньому кожен і кожна з нас мали дах над головою і могли з впевненістю сказати «у мене є дім»»

Анастасія Боброва, координаторка Українського урбаністичного форуму, старша аналітикиня Cedos та координаторка напрямку житлової політики.

«Після нашої перемоги ми маємо серйозний шанс кардинально по-новому підійти до поняття відновлення. Звісно, для цього потрібно працювати в різних напрямах. І ми сформували пакет тих проєктів, які важливі для стабільності і розвитку громади. Наразі для нас важлива експертиза і підтримка в їхній реалізації з боку наших міжнародних партнерів. Водночас ми маємо враховувати демографічний і регіональний контекст. Зокрема, ми маємо створювати умови та екосистеми, в яких людям буде комфортно жити. Важливе питання житла — воно має бути якісним, водночас у нас має бути декілька опцій отримання і користування житлом. Але також враховувати транспортне забезпечення, якість комунальних послуг, питання освіти, економічних та соціальних можливостей, щоб люди, які вимушено змінили місце проживання мали мотивацію повертатись і брати участь у відновленні».

Сергій Моргунов, міський голова Вінниці. 

Форум організував аналітичний центр Cedos за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля. Головним локальним партнером форуму виступив Інститут розвитку міст (Вінниця).

Серед цьогорічних партнерів форуму також: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Вінницька міська рада, Агенція просторового розвитку (Вінниця), Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), проєкт «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії, Асоціація учасницького розвитку громад, Vidnova Program, урбаністична платформа Mistosite, міський журнал Хмарочос.

Фото: Микола Геркалюк, Сергій Олійник, Дмитро Томсон, Любов Колосова