У Сумській міській громаді проходить збір пропозицій у рамках створення Концепції інтегрованого розвитку громади на 2025-2035 роки. Експертк_и Cedos активно працюють над розробкою Концепції та організацією процесу розробки.

Концепція інтегрованого розвитку Сумської громади — це документ стратегічного планування, який визначить довгострокові, міждисциплінарні, просторові та соціально-економічні пріоритети розвитку території.

Житель_ок Сумської громади просять заповнити анкету до 15 червня включно. Додаткові пропозиції надсилайте на пошту: dresurs@smr.gov.ua з темою «Пропозиції до Концепції інтегрованого розвитку».

Чому сьогодні важлива розробка такого документу?

  • Це дасть можливість оцінити нагальні потреби громади та знайти рішення, що будуть дієвими і в майбутньому, а не лише реагувати на термінові виклики.
  • Концепція дасть можливість ідентифікувати ключові пріоритети просторового розвитку громади.
  • Концепція розробляється у співпраці з громадськими активістами, бізнесами, активними мешкан_ками, і може стати майданчиком для консолідації громади.
  • Розширить можливості отримання фінансування для громади від міжнародних партнерів.
  • На основі даного документу буде розроблена містобудівна документація, яка є обов’язковою для громади.

Експертна команда з розробки Концепції активно співпрацює з місцевою владою, громадськими організаціями та бізнесом, щоб отримати необхідну інформацію та залучити якомога ширше коло громадськості. 

Концепція інтегрованого розвитку громади – це інструмент, що дає можливість залучити різні зацікавлені групи мешкан_ок до обговорення проблем та викликів громади та домовитись про ключові принципи, підходи та пріоритети майбутнього відновлення та розвитку простору громади.

Під час розробки документа ми плануємо не лише збирати письмові пропозиції від широкої громадськості, а й провести приблизно 10 зустрічей різних форматів: стратегічних сесій, фокус груп, інтерв’ю, громадських слухань, як очно, так і онлайн. У зустрічах візьмуть участь громадські активіст_ки, представни_ці бізнесу, волонтер_ки, креативні люди, переселен_ки, представни_ці різних інституцій, експертної спільноти тощо. Це дасть можливість не лише виявити  потреби, а й побудувати діалог та разом домовитись про можливі спільні кроки

Марія Грищенко, експертка із залучення в експертній групі з розробки Концепції інтегрованого розвитку Сумської громади

Раніше експерт_ки Cedos входили до складу мультидисциплінарної команди, що розробила Концепцію інтегрованого розвитку Подільського району Києва до 2030 року.

Концепцію інтегрованого розвитку Сумської МТГ розробляє аналітичний центр Cedos, бюро партисипативного планування «Cité» та архітектурне бюро «PSEL» у співпраці з Сумською міською радою за підтримки Міжнародний фонд «Відродження», а також у межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.