Під час Конференції з відновлення України у Лондоні у червні 2023 року президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про створення “Фінансового інструменту для України” (Ukraine Facility). Він передбачає виділення до 50 мільярдів євро впродовж чотирьох років у вигляді грантів та позик, спеціальної інвестиційної структури та технічної допомоги. В рамках підготовки до отримання цього фінансування український уряд готує “План України” – документ, який описує зобов’язання української держави щодо реформ, інвестицій, відновлення, реконструкції і модернізації країни. Цю роботу очолює Міністерство економіки України.

Аналітичний центр Cedos закликає Уряд України, а також Європейський Союз передбачити у Плані України, а також Фінансовому інструменті для України заходи та фінансування на розвиток системи соціального житла в Україні, а також оновлення підходів до житлової політики.

З початком повномасштабного вторгнення потреби в житлі в Україні не лише зросли, але й урізноманітнилися й це додатково оприявнило потребу в соціальному та адекватному житлі. Витрати на житло зросли й стали тягарем для значної частини населення. Житло разом із зайнятістю є важливими передумовами інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Більше того, доступне та адекватне житло є ключовими умовами для повернення біженців. Згідно з даними УВКБ ООН, 91% біженців, які планують повертатися, зазначають, що їхнє повернення залежить від доступу до базових послуг, добробуту та житла. Однак, кількість соціального житла в Україні є обмеженою й не може покрити зростаючу потребу в такому житлі.

Анастасія Боброва, старша аналітикиня Cedos

Пропозиції Cedos включають такі ключові дії:

  • Узгодити українську житлову політику з принципами та підходами до житла, які існують в ЄС. Житлова політика має базуватися на ключових принципах, зокрема, визначених правом на адекватне житло, включно з захистом від виселень, доступністю сервісів, фінансовою доступністю, якістю та фізичною доступністю.
  • Розробити систему, яка би уможливила житлове лідерство та стратегічний розвиток житлової політики включно з розробкою Національної житлової стратегії та заснуванням Національного житлового агентства.
  • Розробити комплексну законодавчу рамку, що уможливить розвиток соціального житла включно із заснуванням муніципальних, неприбуткових та кооперативних житлових операторів, які зможуть взяти на себе довгострокову відповідальність за управління та підтримку соціального житла.
  • Втілювати програми посилення спроможності для місцевих органів влади, щоби надавати їм підтримку у втіленні житлових рішень та розробці містопланувальної документації.
  • Заснувати єдиний житловий реєстр, що включатиме інформацію щодо потреб у житлі та потенційно інформацію щодо операторів соціального житла.

Детальні пропозиції з обґрунтуваннями ми направили Міністерству економіки України. Ознайомитися з пропозиціями можна за посиланням: