23 березня відбулося відкриття простору для ветеранів, ветеранок та їх родин у Ніжині. «Незламні» — це перший ветеранський простір на Чернігівщині, його головною метою є підтримка ветеранів та ветеранок у соціалізації та реалізації можливостей при поверненні до цивільного життя. Над створенням центру понад пів року працювали місцеві організації громадянського суспільства спільно з міською владою.

Ніжинська громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Western NIS Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Створити сучасний ветеранський хаб в приміщенні старої школи вдалося завдяки зусиллям громадської організації «МІСТО Н», благодійного фонду «Українська незламна душа», Ніжинської міської ради, та за підтримки Ради підприємців при Ніжинській міській раді, меценат_ок, волонтер_ок, ментор_ок та родин ветеран_ок.

Про центр

Ветеранський простір «Незламні» стане місцем, куди ветерани та ветеранки зможуть звернутися по допомогу та підтримку у будь-який час. Тут можна знайти простір та людей, щоб поділитись досвідами, переживаннями та ідеями, отримати консультацію з психологічних, юридичних, кар’єрних та інших питань на безоплатній основі. У просторі створено коворкінг-кімнату, дитячу кімнату, простір для фізичних тренувань, кав’ярню та простір для спілкування, а також затишний домашній кінозал.

Функціональною метою простору буде забезпечення максимальних можливостей для того, щоб соціалізувати ветерана в умовах переходу від військового до цивільного способу життя. Надавати максимальну допомогу та підтримку у впровадженні ветеранських ініціатив, психологічної та юридичної допомоги, пошуку виходу з проблем та криз, реалізації можливостей. Це місце для проведення зустрічей та груп підтримки, де ветерани зможуть проявити себе та реалізуватися в умовах цивільного життя.

Оксана Смага, начальниця Управління соціального захисту населення Ніжинської міської ради

Я вірю, що цей ветеранський простір «Незламні» стане не лише символом нашої вдячності, але й практичним інструментом підтримки наших героїв та їх родин. Нехай він стане осердям, довкола якого у нашому місті згуртуються ветеранські родини, де всі ветерани відчують себе частиною нашої великої та єдиної сім’ї.

Юлія Кузьменко, голова ГО «МІСТО Н»

Під час офіційного відкриття міський голова Олександр Кодола наголосив, що він гордий тим, що Ніжинська громада показує приклад згуртованості всіх її мешканців та мешканок, підтримки й турботи про захисників і захисниць іншим громадам.

Турбота про ветеранів — це не просто вимога сьогодення, це наш обов’язок та вияв поваги й турботи про наших захисників. Сьогодні, коли державна політика у ветеранській сфері лише набуває обрисів, я відчуваю гордість за нашу громаду, яка швидко відреагувала на виклики, що постали перед суспільством та продемонструвала чудовий приклад консолідації зусиль донорських організацій, ОМС, громадських організацій, волонтерів, місцевого бізнесу заради створення ветеранського простору. Тут ветерани та члени їх родин зможуть отримати різноманітні послуги та підтримку, яка допоможе їм у подоланні труднощів та відновленні після служби. Зокрема, психологічну та юридичну допомогу, кар’єрні консультації, тут можна займатися спортом та змістовно провести дозвілля. Саме тому я підтримав ідею створення ветеранського простору у нашому місті. Це буде місце, де наші герої зможуть знайти підтримку, розділити свої досвіди та знайти нових друзів.

Олександр Кодола, міський голова м. Ніжина

Окрім місцевих організації, створення простору підтримали іноземні партнери. Зокрема, міська рада латвійського міста-побратима Прейлі виділила кошти на меблювання приміщення. Підтримати Ніжинську громаду в облаштуванні центру спільнототворення погодились також фінське місто-побратим Іматра та бельгійський муніципалітет Вахтебеке, допомога від яких очікується найближчим часом.

Команда проєкту планує також відремонтувати приміщення колишньої шкільної бібліотеки. Там «незламні» планують розмістити реабілітаційний центр з масажистом і реабілітологом. А у дворі школи облаштувати ще один простір з відкритим кінотеатром, дитячими та спортивними майданчиками, зону для відпочинку ветеранів та їхніх родин.

Читайте також про відкриття центру спільнототворення у Краснокутській громаді на Харківщині та про «Простір щасливих людей – DobroHub», який відкрився на Одещині.