7-9 вересня Львові відбувся триденний воркшоп для 10 громад, що перемогли в конкурсі грантів на розвиток центрів спільнототворення від Western NIS Enterprise Fund та Cedos.

Центри спільнототворення – це фізичні простори, де різні соціальні групи збиратимуться для проведення дозвілля, реалізації освітніх програм, розвитку громади та співпраці. Вони можуть бути окремими будівлями або частиною інших громадських споруд, таких як адміністративні центри, хаби, бібліотеки, культурні центри тощо.

На воркшопі представники та представниці громад мали можливість презентувати свої проєкти та попрацювати над їх вдосконаленням разом з менторами та експертами з різних галузей. 

В програмі воркшопу зокрема були дискусії та менторські сесії з партисипації, розвитку спільнот, архітектури та прототипування фізичних просторів, а також екскурсії в центри спільнототворення у Львові – КМЦ «Супутник», Lviv Open Lab, Муніципальний мистецький центр, Jam Factory.

В межах проєкту передбачено продовження консультаційної підтримки громад на всіх етапах реалізації центрів спільнототворення.

Розмір гранту становить 1 000 000 грн та передбачає два cкладники: 

  1. Фізичне створення (облаштування) або оновлення центрів спільнототворення,
  2. Програмне та змістовне наповненням центрів.

Громади-переможниці конкурсу

  • Близнюківська селищна громада, Харківська область.
  • Великописарівська селищна громада, Сумська область. 
  • Городоцька міська громада, Львівська область. 
  • Ковельська міська громада, Волинська область.
  • Краснокутська селищна громада, Харківська область. 
  • Ніжинська міська громада, Чернігівська область.
  • Овруцька міська громада, Житомирська область.
  • Снігурівська міська громада, Миколаївська область.
  • Чортківська міська громада, Тернопільська область.
  • Доброславська селищна громада, Одеська область.

Більше про їх проєкти в новині.

За ці три дні дуже зарядились у середовищі прекрасних людей, які не тільки горять тим, що роблять, а й готові брати особисту відповідальність за зміни у своіх громадах, хочуть і можуть не лише декларувати цінності, а й діяти відповідно. Завдяки фаховій підтримці менторів і експертів розібрали і зібрали заново нашу ідею бібліотечного АртГаражу, перевірили і вдосконалили рішення. Тож маємо чітко сплановані кроки до втілення ідеї АртГаражу як справді живого простору, що надихатиме на спільні дії для розвитку громади.

учасниця воркшопу – Катерина Яковець, координаторка проєкту від Буковинської агенції регіонального розвитку, Чортківська громада.

Перший день був присвячений знайомствам та відвідуванням різних просторів, де ми на власні очі бачили різноманіття та спеціалізацію відповідно до потреб. Другий день був направлений на роботу в командах і більш детальне визначення принципів та засад спільнототворення. Третій день ми провели у обговореннях з запрошеними спеціалістами різних сфер і формат дискусії залишив після себе чудові враження.  В цілому мені дуже сподобалось поєднання теоретичних та практичних підходів, а також неформальний підхід коучів. З великим задоволенням приїхав би ще на наступні воркшопи!

учасник воркшопу – Богдан Бухтатий, координатор проєкту від Близнюківської громади, Директор КЗ «Центр культурних послуг»

Прямуючи на воркшоп для громад з розвитку центрів спілнототворення, наша команда була впевнена у всіх етапах свого проєкту, в статтях бюджету, в заходах, що будемо проводити, в графіках виконання робіт. Але провівши три дні в атмосфері однодумців, подивившись кейси інших громад, прослухавши досвідчених спікерів наше уявлення змінилося на 180 градусів. Багато чого вдалось пропрацювати до найдрібніших деталей, подивитись на звичні речі під іншим кутом. Наприкінці воркшопу в нашій команді сформувалося чітке бачення того, яким буде наш простір та як він функціонуватиме в майбутньому. Ми дуже вдячні організаторам цього заходу за можливість взяти участь! Разом до перемоги!

учасниця воркшопу – Вікторія Михайлюченко, координаторка проєкту від ГО «РАЙЗ+», Великописарівська громада

В численних розмовах про відбудову фокус стрибає від житла до інфраструктури, від доріг до мостів, але людиноцентричності трохи не вистачає у цих дискусіях. Так само як і залучення тих, хто там живе та житиме. Тому центри спільнототворення, або ж треті місця, слугуватимуть осередками спілкування та взаємодії, звідки відбуватиметься зміни в громаді. В рамках проекту ми створили можливість для громад попрацювати з фаховими менторами і поставили дві цілі, і обидві про інклюзію – фізичну та суспільну. Аби у розвитку громади могли брати участь усі її мешканці.

Ірина Озимок, директорка з місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund

Відбудова і відновлення має грунтуватись на порозумінні і солідарності між людьми, інакше нам буде складно створити країну добробуту, для якої ми прагнемо і за яку боремось. Нам буде складно домовитись про спільне бачення, якщо ми не будемо слухати, довіряти і докладати спільних зусиль. Центри спільнототворення, над якими громади працюють в межах цього проєкту, мають стати фізичними просторами для спілкування та взаємодії, підтримки місцевих ініціатив, залучення вразливих категорій населення, для посилення солідарності через спільне навчання, волонтерство, планування майбутнього. Ми раді мати можливість надати громадам необхідну підтримку в створення таких центрів.

Іван Вербицький, директор аналітичного центру Cedos