«Ролердром» у приміщенні сільського клубу — центр спільнототворення у Великописарівській громаді Сумської області. На виїзних зустрічах перед початком проєкту люди з навколишніх сіл говорили, що потребують місця для відпочинку дітей та своїх родин. Однією з переваг клубу стала наявність бомбосховища, яке команда проєкту облаштувала для комфортного перебування.

Великописарівська громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Ukraine-Moldova American Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Про проєкт

Окрім місця для катання на роликах, у просторі планували зробити велику залу, де можна проводити громадські обговорення, надавати юридичну та психологічну допомогу. Меншу кімнату команда ГО «РАЙЗ+», яка втілювала проєкт, хотіла відвести під кінопокази, тренінги та навчання з першої медичної допомоги. Центр дозволив би отримувати виїзні послуги Пенсійного фонду та обласного центру зайнятості, що суттєво полегшило б доступ до цих послуг для людей.

Ще в процесі облаштування простору там уже проводили заняття з робототехніки, влаштовували кіно вечори і навіть грали в настільні ігри в укритті, поки тривали обстріли.

На жаль, реновацію центру було тимчасово призупинено через обстріли Росією прикордоння Сумщини, що посилилися у лютому 2024 року та призвели до евакуації великої кількості людей з громади.

Команда проєкту з ГО «РАЙЗ+» була змушена виїхати до міста Охтирка — найближчого до громади районного центру. Але вони не полишили ідею спільнототворення, і вже в червні цього року відкрили там центр вільного спілкування.

З початком повномасштабного вторгнення у Великописарівській громаді все життя перейшло в онлайн-формат. Завдяки появі центру спільнототворення люди з громади знов отримали можливість спілкуватися, творити, жити, мріяти, проводити час разом за цікавими справами наживо! Незважаючи ні на які перешкоди, ми досягли головної мети — започаткували формування свідомої обʼєднаної спільноти. Дякуємо Cedos та Ukraine-Moldova American Enterprise Fund за те, що підтримали нашу ідею!”

Вікторія Михайлюченко, голова правління ГО «РАЙЗ +».

Читайте також про відкриття центру спільнототворення в Чорткові на Тернопільщині, про інклюзивний коворкінг, який відкрився в Ковельській громаді на Волині та ветеранський простір «Незламні», що відкрився в Ніжині.