4 вересня у Чорткові відкрився «Бібліотечний Гараж» — модульний павільйон у дворику бібліотеки. Простір має на меті гуртувати різні групи мешканців та мешканок, бути дружнім середовищем для спілкування, проведення заходів та генерації ідей для розвитку громади.

Чортківська громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Ukraine-Moldova American Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Про центр

Запит на безбар’єрний простір проявився на відкритій дизайн-сесії, оскільки триповерхова будівля бібліотеки не є доступною фізично та не може суттєво змінюватися через статус архітектурної пам’ятки. Розробка проєкту ґрунтувалась на побажаннях громади, зібраних під час окремих зустрічей з аудиторією.

Війна стала переломним моментом для українського суспільства, об’єднавши людей проти ворога. Важливо зберегти цю згуртованість, спрямовану на розвиток та підтримку проєктів, які надихають. «Бібліотечний Гараж» є яскравим прикладом спільнотворення, що демонструє, як ініціативи громад мають силу об’єднувати людей. Такі простори, як цей, є частиною стратегії UMAEF, що спрямована на розвиток місцевих громад через інноваційні майданчики для навчання, співпраці та зростання.

Ірина Озимок, директорка програми місцевого економічного розвитку UMAEF, засновниця Міжнародного саміту мерів

«Бібліотечний Гараж» стане місцем для літературників, лекторіїв і тренінгів, художніх та фотовиставок, майстерень з традиційних ремесел, освітніх подій, занять Університету срібного віку. Зустрічі «Кіноклубу на вул. Зелена» та клубу «Книжковий старт для малечі», музичні джеми — лише кілька прикладів регулярних зібрань, організованих відвідувачами та відвідувачками простору.

Основа «Гаражу» — це його неймовірні люди, які прагнуть побудувати ще міцнішу спільноту навколо бібліотеки та створити ширший спектр культурних можливостей у маленькому місті, надавати підтримку одне одному в складні часи та допомагати переживати різний досвід війни, що триває.

Катерина Яковець, архітекторка, співтворчиня «Гаражу»

«Бібліотечний Гараж» спроєктований так, щоб можна було відкрити двері та використовувати двір як продовження цього простору. Як розповів архітектор проєкту Іван Протасов в інтервʼю Mistosite, цей дворик і раніше функціонував як громадське місце, тож в роботі над «Гаражем» це враховували.

Понад рік ми йшли до цього: будували нові сенси на старому фундаменті. Кожен і кожна принесли у спільноту свою особливість, різність, що несе користь спільній справі та робить результат іще кращим. Довго і багато працюючи над фізичним простором, ми зрозуміли, що наш «Гараж» — це насамперед люди. Люди, які об’єдналися заради спільної мети і діють разом. Що ж, гаражжжуємо далі!

Ірина Брунда, директорка Чортківської публічної бібліотеки

Проєкт втілює ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» у партнерстві з Чортківською публічною бібліотекою та Чортківською міською радою.

Читайте також про відкриття центру спільнототворення в Близнюках на Харківщині, про інклюзивний коворкінг, який відкрився в Ковельській громаді на Волині та ветеранський простір «Незламні», що відкрився в Ніжині.