Експерт_ки Cedos Анастасія Боброва, Іван Вербицький та Лоріна Федорова взяли участь у публічних дискусіях стосовно оновлення основних засад державної житлової політики в України. Серію дискусій організувало Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у відповідь на запит міжнародних і громадських організацій:

  • 13 липня – «Нові підходи до житлової політики»;
  • 20 липня – «Забезпечення житлом. Перезавантаження»;
  • 3 серпня – «Рішення з житлових питань в територіальних громадах»;
  • 17 серпня – «Рекомендації експертів міжнародних та громадських організацій до законопроекту про засади житлової політики».

Під час дискусій Cedos представив напрацьовані організацією рекомендації до розробки закону про основні засади державної житлової політики в України.

«Рекомендуємо визначити законом основні принципи державної житлової політики. В першу чергу, це рівність, зокрема, рівність трьох форм втілення права на житло, які передбачені в Конституції: 1) придбати, 2) збудувати, 3) орендувати житло. Неприпустимо виходити при розробці політик і програм із дискримінаційних припущень, наприклад, що нібито орендоване житло не є «повноцінним». Саме такі упередження призводять до неналежного регулювання, «тінізації», порушення прав. Важливим є вирівнювання дисбалансів між власністю і орендою житла,» — зазначив директор Cedos Іван Вербицький.

Серед інших принципів житлової політики, які пропонує встановити Cedos, – справедливість, інклюзивність, партисапативність, прозорість, базованість на потребах. Організація також рекомендує передбачити у законопроєкті:

  • обов’язкове розроблення і затвердження державної житлової стратегії;
  • створення національного житлового агентства, яке б адмініструвало усі державні житлові програми, розпорошені наразі між різними міністерствами та центральними органами виконавчої влади;
  • створення єдиного державного житлового реєстру, що міститиме централізований електронний облік як потреби у житлі, так і публічного житлового фонду;
  • створення єдиної системи соціального житла замість низки роздрібнених фондів/форматів надання державою житла в оренду на пільгових умовах;
  • визначення правил і рамки роботи операторів соціального житла, у тому числі, обмеження на прибутковість, обов’язок здійснювати реінвестиції, партисипативність управління житлом;
  • захист прав у сфері приватної оренди житла через інститут житлового омбудсмена.

Під час дискусій було також презентовано Декларацію Українського урбаністичного форуму 2023, який був присвячений питанням забезпечення житлом і житлової політики, а також відновлення міст і громад від наслідків війни. Документ, підписаний сімома десятками учасниць і учасників форуму, пропонує ключові принципи і рекомендації щодо оновлення житлової політики в України.

Напередодні останньої публічної дискусії, проведеної 17 серпня, запрошеним експерт_кам було надано для ознайомлення чернетку проєкту закону про основні засади державної житлової політики, розроблену Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України і Норвезькою радою у справах біженців (NRC). Cedos надав свої коментарі і пропозиції щодо цього документу, який, за задумом автор_ок, покликаний прийти на заміну чинному Житловому кодексу України.

«Ми вітаємо врахування кількох наших пропозицій у розробленому проєкті. Водночас, є два питання, які виглядають дискусійними. По-перше, для нас не є зрозумілим, навіщо розділяти поняття «соціального житла» і «соціальної оренди». Важливо узгодити це з заявленим Урядом курсом на універсалізацію і систематизацію соціальної політики. Множення фондів і понять може бути неефективним, викликати плутанину і збільшувати витрати на адміністрування. Можливо, це питання потребує окремих обговорень. По-друге, ми не підтримуємо впровадження обов’язкової державної реєстрації комерційних договорів оренди житла. Держава не має достатньо інструментів для впровадження цієї норми. Вона передбачає надмірне регулювання і не здатна вирішити проблеми сектору оренди. Навіть без обов’язкової реєстрації багато орендодавців не сплачували податки. Накладання на них ще одного обов’язку без жодних стимулів не примусить виконувати закон, якщо люди і раніше його масово порушували. Дуже бракує обґрунтувань, які саме проблеми покликана вирішити ця пропонована норма, які є альтернативи і чим запропонований варіант є кращим за них,» — зазначив Іван Вербицький.

План пріоритетних дій Уряду на 2023 рік, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 березня 2023 року № 221-р, покладає на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури відповідальність за «розроблення та подання законопроєкту про врегулювання питань житлової політики та внесення змін до деяких законів України», результатом чого має стати «створення нової системи законодавства, що регулює основні засади державної житлової політики».